KurdsFlag

Русия предлага помощ на кюрдите за освобождаването на град от предвидената от Анкара „зона за сигурност”. 

Военният сблъсък между Анкара и Москва продължава, измествайки се на изток. Става въпрос за районите, които са под контрол на Сирийската демократична армия (СДА), чийто гръбнак са кюрдските „Части за народна защита” (ЧНЗ). Москва отрече да иска да прави военна база в Камишли, а просто е реализирано посещение на техни военни на различни позиции на СДА в Камишли и провинция Хасаке.

Според запознати въпросната визита е продължение на вече осъществените руско-кюрдски контакти в Латакия и Дамаск. Военната делегация, водена от руски генерал, се е срещнала с кюрдски полеви командири два пъти. Първият път в Камишли, а втория – в град Рамилан. Последният е в непосредствена близост до летище Абу Хаджар, което американският контингент превърна в своя ВВС-база и в което има 100 американски военнослужещи.

Руската страна е предложила логистична подкрепа и военна техника. В разговорите тя е искала от кюрдите, паралелно със своето знаме на позициите, които владеят, да развяват и знамето на САР. В същото време кюрдите са поискали официално признаване на кюрдката автономия, заедно с всички нейни вече създадени институции, а СДА да бъде призната като основен фактор в преговорите между правителството и опозицията. Кюрдите са поискали от Москва да разположи в района на триъгълника на сирийско-иракско-турската граница при Айн Диуар радари и ПВО -установки, за да предотвратят преминаването на турски самолети над кюрдските позиции.

Най-голямото предизвикателство е обаче руското предложение за предоставяне на военна помощ на СДА за освобождаването на пограничния град Джараблус. В момента този сирийски град е под контрола на ИДИЛ. Той е част от т.нар. „зона за сигурност”, която Анкара настоява да бъде създадена. Полеви източници съобщават, че турската армия вече е започнала подготовката за директна интервенция в Джараблус, чрез разминирането на пограничната бразда от турската страна. Той е първата цел, която запознати отбелязаха, че ще бъде при планираната от Анкара военна операция в Северна Сирия. Той се намира и на западния бряг на река Ефрат, който Турция обяви за „червена линия” за СДА. Москва е предложила осигуряването на въздушен чадър при евентуално кюрдско настъпление срещу Джараблус. В момента говорителят на ЧНЗ Ридор Халил е в Москва за обсъждането на участието на техен представител на конференцията в Женева, започваща в петък. Москва успя да наложи председателя на политическото крило на ЧНЗ и лидер на партия Демократичен съюз (ПДС) Салих Муслим, заедно с други останали извън конференцията в Риад опозиционери, да се появи на преговорите в Женева в качеството си на „граждански съветник” на официалния представител на ООН Стефан ди Мистура.

Това стана след натиска на американския външен министър Джон Кери и след дълъг и труден разговор с главния координатор на сирийската опозиция в Саудитска Арабия, бившия премиер Риад Хиджаб. Последната счита, че мястото на ПДС е от страната на сирийското правителство, тъй като го обвиняват в колаборация с режима.

Друг източник на ЧНЗ съобщава, че въпреки „устните преговори” с Москва сирийските кюрди остават на позицията на тясно сътрудничество с международната коалиция, ръководена от САЩ. В момента, освен на летището в Абу Хаджар, американски военнослужещи има и в Кобане. Спечелената там битка срещу ИДИЛ през септември 2014 г. се счита за прелом във войната срещу терористите и беше реализирана с помощта на международната коалиция. Американски експерти са посетили и терени около крайграничните села Казимия и Кхараб ал Джир, оглеждайки подходящи места за летища за транспортни хеликоптери.