rubli

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се е свил с 3,7 процента през 2015 година, което е най-лошият спад след разгара на световната финансова криза, отчете днес руската статистическа служба (Росстат), цитирана от световните агенции. Страната се бори с рязкото поевтиняване на петрола, който е основният й износ, и с международните санкции, наложени заради украинската криза, отбелязват Асошиейтед прес и Франс прес.

Спадът е най-резкият за Русия от 2009 година, когато низходящият темп достигна около 8 процента, посочва ДПА. Тогава световната икономика понасяше последиците от кредитния срив и финансовата криза.  Резултатът съответства на най-новата прогноза на Международния валутен фонд, който очаква също свиване от 1 процент през 2016 година и връщане към растеж от 1 процент през идната година.

Оценката на Росстат покрива и очакванията на президента Владимир Путин и министерството на икономическото развитие, които вече бяха предупредили за тежка рецесия през 2015 година. През 2014 година руската икономика нарасна с 0,7 на сто, припомня ТАСС. Днес министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи пред журналисти, че през декември 2015 година БВП се е понижил само с 0,1 на сто с отчитане на сезонните фактори.

По-рано Улюкаев съобщи, че икономическият спад за миналата година възлиза на 3,9 процента, според предварителна оценка. Последната прогноза на министерството му предвиждаше годишно свиване на икономиката с 3,7-3,8 процента. Пред журналистите министърът отбеляза също, че девалвацията на рублата не е станала двигател на растежа на руската икономика заради липсата на инвестиции и производствени мощности.

На петрола и газа се падат около половината от държавните приходи в Русия и правителството обяви, че ще се наложи да ореже бюджета за 2016 година (с 10 процента – бел. р.), тъй като в него е заложена цена на черното злато от 50 долара за барел, напомня АП.
В момента цената на суровината се движи около прага от 30 долара за барел./БТА/