Libia

Днес е започнал десантът на малка група специални части на САЩ, Русия, Франция и Италия в точка, южно от град Тобрук, в близост до либийско-египетската граница. Според израелски източници там ги очакват 1000 командоси от британските ВВС, които са подготвили терена. Очевидно последните са дошли от Египет.

Преди няколко дни на посещение в Кайро беше директорът на ЦРУ Джон Бренан, който се срещна с египетския президент Абдул Фатах Сиси. Позицията се намира на 144 км от Дарна, който е бастионът на екстремистите от „Ансар аш шария” и други алкайдистки милиции. Счита се, че на 12 септември 2012 г. именно „Ансар аш шария” убиха американския посланик Кристофър Стивънс в консулството в Бенгази.

Подготовката на операцията е реализирана от два оперативни щаба – в Пентагона и в Централното командване в Тампа, Флорида. В операцията ще участват множество военноморски, ВВС и сухопътни части, които следва да превземат селищата под контрол на ислямистите от ИДИЛ и другите ислямистки формации. Ракетите “море-земя” ще бъдат изстрелвани от американски, италиански, френски и британски кораби. Самият широкомащабен десант ще бъде с участие на американски, френски и британски части. Той ще е най-големият от 1952 г. Руското участие е договорено по-късно.

Широкомащабното дебаркиране ще стане в залива Сидра и групата ще се раздели на две. Първият отряд ще се насочи към 50-хилядния град Сирт, родното място на полковник Моамар Кадафи, сега бастион на ИДИЛ в Либия. Там е командването на ИДИЛ за цяла Либия. В града бивши офицери от армията на диктатора започнаха да подготвят бъдещите пилоти на ИДИЛ, след кражба на симулатори от ВВС училището. Либийската армия има традиция в подготовка на ВВС кадри. Военният отряд трябва да наложи контрол и върху нефтените инсталации в Либия, които постепенно преминаха в ръцете на терористите.

След това правителството от Тобрук, признато международно, трябва да се премести в Триполи. Последното поиска официално международна интервенция, за разлика от правителството в Триполи. Според Хатим ал Ариби, официален говорител на правителството в Тобрук, цитиран от местни източници, искането е само за ВВС-помощ на сухопътни техните части, които воюват с ИДИЛ за нефтените находища. Това се наложи след като ИДИЛ постепенно започна да обстрелва с артилерия и да заплашва да наложи напълно контрол върху т.нар. нефтен триъгълник в Либия. Междувременно командосите трябва да превземат Мисрата, Злитен и Хомс, които в момента са под контрола на ислямистите.

Вторият отряд трябва да превземе Бенгази и да извърши прочистване на Източна Либия от ислямистите. В това число попада и град Дарна, която традиционно е един от ислямистките бастиони в Либия. На практика, това е втората западна операция в тази арабска страна. Тя трябва да помогне за установяването на контрол на легитимното правителство върху петролните инсталации, да премахне възможността Либия да се превърне в главният оперативен център (или реален тил) на ИДИЛ след разгрома й в Сирия и Ирак, да изтръгне бежанския инструмент към Италия и Европа, който в момента, до голяма степен, е в ръцете на ИДИЛ и подобни ислямистки милиции и да спре разпространението на ИДИЛ по посока Тунис, Алжир и Мароко.