raqqa

Социалната политика на ИДИЛ е една от предпоставките за продължаващото влияние на терористичната организация в районите, в които управлява. За съжаление, тя се отличава от тази на правителствата в региона. Диванът (министерството) на закат (материалната милостиня според ислямската догматика, която представлява своеобразен социален фонд и чиито средства се предоставят на „нуждаещите се”) на ИДИЛ в Сирия е разпределил в периода 13 декември 2015 г. – 10 януари 2016 г. своеобразни „новогодишни бонуси”. Общата сума е 3,5 милиона долара. Схемата е както следва:

1. Провинция Халеб, – 1 905 128 долара на 13 410 семейства (54% средно над 142 долара на реципиент);
2. Провинция Хама, – 105 785 долара на 930 семейства (3% и над 113 долара на реципиент);
3. Провинция Ракка – 303 327 долара на 11 170 семейства (9% и 27 долара на реципиент),
4. Провинции Дейрезор и Хасаке, – 1 127 069 долара на 9446 семейства в Дейрезор и 2873 семейства в Хасаке (33%, над 91 долара на реципиент);
5. Провинция Хомс – 10193 долара на 5893 семейства (1% или около 2 долара на реципиент).

Общо реципиентите са 43 722 семейства и респективно средният, „новогодишен бонус” е малко над 80 долара.

Прави впечатление различният подход при разпределението на помощите. Той подсказва, както жизненият стандарт на населението в отделните провинции, така и степента на подкрепа, а също и тяхното място във военната стратегия на ИДИЛ. Вижда се, че най-големият дял от помощите е насочен към провинция Халеб – 54%. Самият град е икономическата столица на Сирия, имащ най-голям дял в БВП на страната. Средният бонус там е и най-висок, а именно над 142 долара на семейство.

Значителен дял от северната част на провинцията е под контрола на терористите. Вероятно ИДИЛ се опитва специално да флиртува с населението там, разчитайки на тяхната подкрепа, тъй като там е т.нар. зона за сигурност, която е обект на специално внимание от страна на Турция.

Вчера турски депутат съобщи пред близкоизточни медии, че Турция планира „ограничена военна операция в района” на сирийския пограничен град Джараблус, без да даде подробности. Съобщава се, че САЩ и Русия са обсъждали въпроса като Москва е отвърнала, че няма нищо против само „ако операцията на Турция не достигне до Средиземно море”. Турската армия е започнала операцията за разминиране на зоната, която ИДИЛ е създала около града. Счита се, че това е подготвителният етап преди турската операция на сирийска територия. Тя е била една от темите на разговор, които вицепрезидентът Джо Байдън има в Анкара.

Очевидно е, че скоро Северна Сирия ще бъде ожесточена арена на военни сражения, в която няколко играча ще участват пряко – коалицията Русия-Сирия-Иран-Хизбула, Турция заедно с бунтовниците, на които тя иска да предаде контрола на зоната за сигурност, кюрдите и ИДИЛ. Международната коалиция, ръководена от САЩ ще участва с подкрепа на своите съюзници в региона –Турция, вече доставяйки апаратурата за разминирането и кюрдите, снабдявайки ги с оръжие.