Aleppo-5

Кулминацията на военния сблъсък между Русия и Турция ще е голямата битка за втория по големина град в Сирия –Халеб. Специалисти са на мнение, че тактическите планове вече са направени и се чака единствено заповедта за началото на руско-сирийско-иранско-Хизбула офанзива. Ако сирийската армия изтласка от този ключов град бунтовниците, владеещи половината от него, това ще стимулира много бързо ерозията на тяхното присъствие в страната.

В момента те (заедно с фронта Нусра) владеят 12% от територията на страната. Според местни специалисти от 15 000 селища в Сирия, 7000 са под правителствен контрол. Те обаче са по-големите и по-населените. Те са разположени на около 25% от територията на страната. Според информация, дадена от Москва, от началото на руската операция на 30 септември в Сирия, 275 населени места са минали под контрола на правителството в Дамаск. Неслучайно, вече с повишено самочувствие, сирийският външен министър Уалид Муалим заяви: „Няма да преговаряме със сенки.” Той има предвид, че именно бунтовниците, подкрепяни от Саудитска Арабия и Турция, излъчиха делегацията на опозицията, формирана на конференцията в Риад, за преговори с правителството.

В същото време Русия превърна своята военна операция „От морето до реката” в същински шоу-рум. Военни специалисти очакват, че в битката за Халеб водеща роля ще имат два полеви робота. Единият, Argo Mobility Platform, пригоден за бой на тежки терени, е използван вече срещу бунтовниците.

Паралелно с това полеви източници вчера съобщават за пристигането на американски транспортни самолети в превърнатото във военновъздушна база бивше летище за селскостопанска авиация край село Рамилан баша, в провинция Хасаке, Източна Сирия. Те правят поредните доставки на оръжие и муниции на воюващата срещу ИДИЛ Сирийска демократична армия. Личният състав на базата е 150 американски военнослужещи, а кюрдските бойци са натоварени с нейната външна охрана.

Развитието на бойните действия показват, че в Сирия се очертават три основни играча – правителството в Дамаск, подкрепяно от Русия, Иран и Хизбула, кюрдските милиции, подкрепяни от САЩ и ИДИЛ. За съжале

ние, терористите от ИДИЛ продължават своето настъпление в провинциалния център Хасаке, Източна Сирия, за сметка на проправителствения анклав в града, чиито подкрепления идват единствено по въздуха. Вчера са превзели ключови обекти като местното радио и университета.