iraq-ramadi

Рамади, столицата на голямата по площ иракска провинция Анбар, е вторият по големина град в страната, превзет от терористите, след катастрофалното завоюване на град Мосул. Според военни експерти атаката срещу джихадистите, започнала на 22 декември, е уникално по своето изпълнение. Подобна тактика е прилагана за пръв път в битката срещу ИДИЛ на сирийска и иракска територия.

Близкоизточни източници съобщават за участието на ВВС на САЩ, на Русия, местна шиитска милиция под иранско командване, местна сунитска, племенна милиция и на края части на редовната иракска армия.

Иракската армия е водещата в операцията по настояване на правителството в Багдад. Това обаче е само опит да си възвърне загубеното достойнство, след като унизително беше изтласкана от джихадистите. Реалното командване е в ръцете на американските офицери за специални операции, които действат с иракските и руските офицери в оперативния команден център, създаден миналия месец в Багдад. Последният координира действията на коалицията, водена от Русия на иракска територия. От своя страна, този център е в постоянна комуникация с американския щаб, който също действа в иракската столица. Именно от този руски оперативен център иранските военни издават своите заповеди на проиранските иракски милиции. Най-висшият ирански командир е Абу Махди Мухендис, който директно командва голямата шиитска милиция „Ал хадаш аш шааби” (милицията „Бадър”, която е част от нея, организира демонстрациите в Багдад за изтеглянето на турския контингент от базата Башика край Мосул).

Всъщност иранците осъществяват контакта между американци и руснаци на първата бойна линия, която е непосредствено срещу бойците на ИДИЛ. Вероятно тази сложна комбинация от начин на командване и тактическо изпълнение ще бъде пренесена и на други фронтове в Сирия и Ирак, ако сработи. Експерти предполагат, че превземането на Рамади е своеобразна генерална репетиция за отвоюването на голямата, стратегическа цел, каквато е Мосул. Ако всичко е наред с тактическата формула на нападението, битката за този град ще бъде реализирана през лятото на 2016 г.

Още при посещението на шефа на Пентагона миналата седмица в Багдад Картър Аштън беше наложено от иракска страна, че иранските военни и проиранските милиции ще са част от бъдещата операция. Дълго време американците настояваха участници в операцията да бъдат само сунитски милиции. Оперативните действия за превземането на Рамади са разпределени както следва:

– иракската армия атакува центъра на града от север; – шиитските милиции – от юг; – ВВС на САЩ бомбардират цели вътре в града, за да парализират силите на джихадистите за съпротива срещу настъпващите сили; – ВВС на Русия са в готовност да бомбардират евентуални подкрепления на ИДИЛ, идващи от Сирия на път за Рамади.

Операцията е обречена на успех, още повече че джихадистите разполагат едва с 400 – 500 души в самия град. Въпреки това атакуващите са готови за всякакви изненади, вече запознати с опита на постоперативната обстановка, след превземането на градовете Тикрит и Бейджи. Там ИДИЛ беше разделила своята отбранителна структура на две линии. Първата е на повърхността, а втората – под земята. Отгоре джихадистите са поставили множество мини и камиони- бомби, които се взривяват с дистанционно управление. По-трудно е справянето с второто ниво, което се състои от лабиринт от предварително, изкопани подземни тунели.

В тях се крият бойците на ИДИЛ, които атакуват вражеските цели през нощта, използвайки изненадата. Полеви източници отбелязват, че до този момент нито иракската армия, нито местните милиции са успели да унищожат напълно въпросните тунели, които остават изцяло като дългосрочен резерв на джихадистите. Така, реалното и напълно прочистване на някога завоюваните от ИДИЛ селища никога не става. Очевидно терористите създават условия за бъдеща партизанска война.