28F02F5600000578-3091138-image-m-47_1432215480445

ИДИЛ се оказва наистина най-боеспособната терористична организация, съществувала до този момент. Благодарение на огромните финансови средства, които успява да обезпечи, тя привлича хора с опит и знания. Такива са програмистът Джунейд Хюсеин и датчанинът от иракски произход Рауанд Тахер. За радост, на 7.12.2015 г. международната коалиция успява да ликвидира Тахер. Това става с безпилотен самолет в Ракка, сирийската столица на терористите. Тахер завършва колеж по механоинженерство в Дания.

Въпросният терорист се сочи за един от плановиците на кървавите атентати в Париж на 13-ти ноември. В същото време той е много по-опасен с дейността си във военните лаборатории на ИДИЛ, където се усъвършенстват оръжията, пленени от иракската армия. Източник на сайта „Ракка се унищожава мълчаливо”, администриран от жители на града, прогонени от терористите, информират, че на 13.12.2015 е направен първия тест на ракета „земя-въздух” в околностите на Ракка. Не се съобщават резултатите.

Тя е транспортирана от Ирак в Сирия на подвижна установка, пленена от иракската армия. Впоследствие е влязла във военната лаборатория в град Мосул. Била е адаптирана по начин да може да бъде свързана с радарите, инсталирани около Ракка с целта да се получи ефективна ПВО-система. Счита се, че в тези лаборатории работят хора, получили своите знания в западни университети.

Този случай е само едно от доказателствата за привличането на хора с военни знания и опит в редиците на ИДИЛ. Сякаш офицерската прослойка е гръбнакът на самата организация. Неслучайно три от ключовите постове в организацията са били винаги резервирани за бивши офицери, а именно „министрите” на войната, на сигурността и на финансите. Всъщност бившите офицери от армията на Кадафи и на Али Абдула Салех са също фундамент на филиалите на терористичната организация, респективно в Либия и в Йемен. Така например повече от основателни са опасенията, че ИДИЛ пуска стабилно корени в Либия, по-специално в родния град на бившия диктатор – Сирт.

Практически тази североафриканска страна може да се окаже стабилен тил за ИДИЛ в случай, че й бъде нанесен разгром на територията на Сирия и Ирак. Местни източници отбелязват, че в Либия терористичната организация започва да подготвя свои собствени авиаторски кадри. Очевидно е, че това е дело на бивши ВВС-офицери от либийската армия, известна с добрата си авиаторска школа в целия арабски свят. За целта са откраднати дори симулатори, които се използват за тренировка на бъдещите пилоти. Не е случайно, че във Франция надделява мнението, че въздушните удари в Либия срещу ИДИЛ са толкова належащи, колкото и в Сирия и Ирак.