4025Image1

Близкоизточни източници отбелязват за сключено тайно споразумение между Вашингтон и Москва за работа със сирийските кюрди, въпреки несъществуването на официално сътрудничество между двете анти-ИДИЛ коалиции, които те ръководят в Сирия. Според т.нар. „Ефратски договор” Русия се заема с кюрдите от „Частите за народна защита”, действащи на западния бряг на голямата река, а САЩ – с тези на източния бряг.

Очевидно е обаче, че реката не е точно ограничителната линия за разделянето на зоните на действие, тъй като според полеви източници руските инструктори обучават кюрдските бойци в градовете Африн и Кобане, а американските – тези в източната провинция Хасаке. Все пак Кобане, който се превърна в символ на съпротивата на кюрдите срещу терористите от ИДИЛ, се намира на източния бряг на Ефрат и би трябвало да се намира в „американската зона”. Още повече, че през януари 2015 г., без подкрепата на американската авиация, обсадените за цели 5 месеца, местните кюрди едва ли биха могли да отблъснат ожесточените атаки на екстремистите от ИДИЛ.

Във всички случаи подобно споразумение, ако то съществува, хвърля сянка върху изграждането на т.нар. „зона за сигурност”, прокламирана силно от Анкара. Турция твърди, че договорката със САЩ и европейските партньори за нейното създаване между сирийските градове Джараблус и Изаз, е направена. Ердоган заявява, че скоро ще има въздушни удари срещу Джараблус от турски и американски ВВС с цел прочистването на града от ИДИЛ. Градът се намира на западния бряг на река Ефрат и е под контрол на терористите от януари 2014 г.

Специалисти предполагат, че категоричната заповед на Владимир Путин, направена на разширена колегия на министерството на отбраната на Русия за „унищожаването на всички онези, които заплашват сигурността на руските войски в Сирия” е насочено преди всичко към Турция и близките до нея бунтовническите милиции. Експерти допускат, че изявленията на Путин, че „руските ВВС са осъществили въздушна подкрепа на контингент от 5 000 души от Сирийската свободна армия, който се сражава с ИДИЛ”, предоставят аргументи за съществуването на подобно споразумение между Вашингтон и Москва.

Според министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу в момента ИДИЛ наброява 60 000 души и контролира 70% от територията на Сирия.