propa

В свой нов пропаганден клип, озаглавен “Не гледайте”, терористите от ИД се опитват да повдигнат повехналия си рейтинг сред арабското обществено мнение. Според проведено представително социологическо изследване на клуб „Мисъл“, който е към Вашингтонския институт за близкоизточни изследвания, проведено през периода август-септември 2015 г., цитирано от арабския сайт „Ал Араби 21“ популярността на екстремистката организация в четири водещи арабски държави като Саудитска Арабия, Йордания, Кувейт и Египет спада. В момента едва между 2 и 4% от респондентите отговарят, че „гледат положително на ИД, в някаква степен“. Около 95% от запитаните възприемат ИД негативно. За сравнение, с изследване на същата НПО в Йордания, през септември 2014 г. популярността на ИД е била около 8%.

Ръководителят на клуба Дейвид Полак отбелязва, че ерозията на популярността на радикалите от ИД не означава разграничаването на общественото мнение от ислямските движения. Така например подкрепата за движението на Мюсюлманските братя остава висока в четирите споменати арабски страни. Между 1/3 и ¼ от респондентите гледат положително на най-старата ислямска формация в света.

Интересни са данните и за популярността на основните външни за арабския свят фактори. Така например най-положително възприеманата държава е Франция, с подкрепа от 1/3 от запитаните. Два пъти по-нисък е рейтингът на САЩ и Русия сред запитаните. Едва между 10% и 16% са настроени положително към тези две държави. Рейтингът на Турция е едва 12%, въпреки че след избухването на „Арабската пролет“ през 2011 г. турският лидер Реджеб Ердоган беше най-популярният политик в целия ислямски свят.

В свой пропаганден клип, разпространен вчера от центъра за медийно производство „Ал Хая“, терористите от ИД се опитват да покажат на своите симпатизанти и света, че въпреки бомбардировките на световната коалиция, остават силни. В ефектни и добре монтирани кадри те показват гледка от ежедневния живот в Мосул – политическата столица на т.нар. халифат. Терористите претендират, че контролират територия, разпростираща се на повече от 240 000 кв. км. Екстремистите подчертават, че тя е по-голяма от тази на Обединеното кралство, както и повече от 8 пъти в сравнение, с тази на Белгия и 30 пъти в сравнение, с тази на Катар.

Интересен момент в клипа е, че за пръв път терористите посочват директно държавите, които считат за свои врагове. Последните са обединени в т.нар. глобална коалиция. Авторите на клипа ги обозначават с техните национални знамена. Те са 60 на брой и включват почти всички страни-членки на ЕС, както и тези на Балканите. От страните-членки на ЕС липсват флаговете на България, Кипър и Латвия, а от Западните Балкани – единствено на Черна гора.

На преден план, в отделен кадър са изведени САЩ, Русия, Иран и Турция, но флаговете на Словения, Хърватска, Босна, Сърбия, Косово, Македония, Албания, Румъния и други също са посочени. Въобще всички съседи на България са сред вражеските държави – Румъния, Сърбия, Македония и Гърция. Не е много ясно защо е пропусната нашата държава. Дали е техническа грешка или въпрос на слаби познания по география на автора на клипа. Това в никакъв случай, не трябва да ни прави по-слабо бдителни към всякакви терористични заплахи.