Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Новата политика на САЩ към кюрдите в Сирия

oт   /  декември 2, 2017  /  Коментарите са изключени за Новата политика на САЩ към кюрдите в Сирия

    Print       Email

Това е желание на Вашингтон да създаде независим, добре организиран арабски контингент, вътре в СДС, който в момента наброява 27 000 бойци на фона на 50 000 бойци, каквато е общата численост на тази прокюрдска милиция. Идеята е да се създаде арабска племенна армия в Североизточна Сирия, която да бъде зависима от САЩ, така както са и самите кюрди.

Така ще се създаде, опониращи на Дамаск, както местна администрация, така и боеспособни въоръжени сили.

Ясно е, че лоялността на местните племена няма да продължи дълго, ако разрушената инфраструктура след войната срещу ИДИЛ, продължи. По тази причина САЩ си дават сметка, че са необходими няколко стъпки. На първо място е осигуряването на финансовия източник.

Става въпрос за комбинирана помощ от Европейския съюз (Рекс Тилерсън е говорил вече с външните министри на 19 държави) и от страните от Персийския залив. Вече е договорен първият милиард от Саудитска Арабия и Бахрейн. На второ место е логистиката, т.е. фирмите които ще реализират строителството. На челно место излизат турските, които имат достатъчен опит в региона с подобна дейност.

На този етап възстановяването на териториите, контролирани от Дамаск, върви с по-голяма динамика, благодарение на Иран, Китай, Индия и Русия. По тази причина САЩ не може да бави много дълго този процес, тъй като настроенията сред местните племена бързо могат да се променят. Според експерти, при добра организация това може да стане експедитивно, тъй като става въпрос за 50 000 кв. км и приблизително за три милиона население. Според западни източници кюрдите са малко по-малко от половината.

Наблюдатели предполагат, че все пак новата американска стратегия ще срещне трудности. На първо място, става въпрос за неохотата на кюрдите, с която те ще отстъпят лидерската си позиция в Североизточна Сирия. Едва ли ще предадат лесно властта в местните граждански съвети на арабите. Така например в Манбидж, провинция Алеппо, местният военен съвет, доминиран от кюрдите, наложи задължително рекрутиране в армията.

Това предизвика масово недоволство и демонстрации сред местните араби. На второ място, естеството на самата територия, управлявана от СДС. На места тя е в непосредствена близост до турската граница и е под директния обсег на турската артилерия. Това е причина военните кюрди да изтъкват, че гражданският съвет не може да осигури надеждна отбрана, както това би сторила военната структура.

Изявлението на говорителя на международната коалиция Раян Дилън, че „коалицията няма да предоставя помощ на сила, която не се бори срещу ИДИЛ” е ясен знак какво ще е отношението на Вашингтон спрямо кюрдите от Афрен.

Това е най-западният кюрдски кантон, намиращ се на запад от Ефрат. Запознати споделят мнението, че това е послание към Анкара, която отдавна заплашва града и приканва руските части, разположени там да се оттеглят. Експерти припомнят, че Вашингтон добре си спомня помощта, която кюрдите от Афрен оказаха на сирийската армия и шиитските милиции при превземането на Алеппо, възприето като прелом във войната между правителството и опозицията.

Продължи да четеш

Специален анализ: Кюрдите вече контролират 15% от ... Все повече наблюдатели се убеждават, че въоръженото крило на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз Части за народна защита (ЧНЗ) е основен и...
Русия не позволява турска интервенция в кюрдските ... skeeze / Pixabay Достоверен близкоизточен източник информира за детайлите от преговорите, осъществени при проведената на 29.12.2018 среща в Москва...
Специално: Дали осмият опит на кюрдите да обявят с... 12019 / Pixabay   Краят на деветия месец на 2017 г. се оказа наситен с изключително активни за кюрдите събития в две арабски страни – Ирак и С...
Междувременно… се решава съдбата на Сирия... ErikaWittlieb / Pixabay   Твърде противоречиви са оценките за свършеното в Астана, Казахстан от правителството и опозицията в Сирия. Макар...
Колко близо са кюрдите до своя държава?... „Халифатът“ на Абу Бакър ал Багдади е в сериозно отстъпление. Той загуби значителна част от контролираните от него територии в Сирия и Ирак. Ако п...

Вашето мнение:

Pages: 1 2

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.