Loading...
You are here:  Home  >  Оценка на последствията  >  Current Article

Таджикистан забрани на имамите да проповядват

oт   /  ноември 4, 2017  /  Коментарите са изключени за Таджикистан забрани на имамите да проповядват

    Print       Email

chidioc / Pixabay

Вчера Дирекцията по вероизповеданията на Таджикистан е издала заповед всички имами, завършили в чуждестранни учебни заведения и които служат в джамиите в страната, да напуснат своите постове. Стъпката е обоснована с „борбата срещу екстремизма”.

В интервю за АФП, член на Дирекцията е заявил, че в страната има една единствена институция, която е оторизирана да дава религиозно образование в Таджикистан.

Запознати припомнят, че от 2015 г. властите в страната предприеха агресивна кампания срещу изявите на религиозен екстремизъм. Сред тях влизат задължително бръснене на мъжките бради, както и нетърпимост срещу носене на забрадки от жените, особено, ако цветът е тъмен.

През последните години са били предадени на правосъдието 20 имами, завършили в чужбина, за които се е считало, че проповядват радикален ислям.

Таджикските власти отдавна поощряват населението да носи европейски дрехи, елиминирайки дрехи, които са възприети като „религиозни и чужди за таджикското общество”.

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.