Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Мохамед бен Салман опитва да реформира исляма в Саудитска Арабия?

oт   /  ноември 4, 2017  /  Коментарите са изключени за Мохамед бен Салман опитва да реформира исляма в Саудитска Арабия?

    Print       Email

GLady / Pixabay

В светлината на декларацията на саудитския престолонаследник Мохамед бен Салман, че кралството вече ще изповядва „умерен и центристки ислям” Центърът за идейна борба към Министерството на отбраната издава четиритомник под заглавие:

”Критика на заключенията на привържениците на радикализма и екстремизма в пророческите хадиси и биографията на Пророка”. Автор на изследването е д-р Ахмед Джилан, а уводът е написан от генералния секретар на Световната ислямска лига д-р Мохамед ал Ииси.

Въпросният труд представлява докторската дисертация на Ахмед Джилан със заглавие: „Пророческите хадиси, които лъжовната група е манипулирала: изложение и критика”. (Според дисертанта това е израз, използван за набеждаването в неверничество кралство Саудитска Арабия и неговия управник). Дисертацията е защитена в богословския факултет на ислямския университет Имам бен Сауд.

Световната ислямска лига, за която има съмнения, че е била използвана като канал за финансиране на някои от дейностите на Осама бен Ладен, е оставена извън списъка на терористичните организации на САЩ. Причината за това, е че в противен случай САЩ ще имат сериозни проблеми със саудитския си съюзник.

Изявленията на престолонаследника бяха приети с мълчание от сериозните саудитски проповедници и само малка част ги акламираха. Същото поведение беше наблюдавано и в другите арабски страни. Единствено в Турция, депутатката от управляващата Партия на справедливостта и развитието Равза Кан разкритикува саудитския принц.

Тя заяви, че не приема понятието „умерен ислям”, тъй като същият термин е използвал и Фетула Гюлен. Според нея ислямът няма нужда да бъде умерен и това понятие било създадено от политолозите.

Продължи да четеш

Просаудитският блок: Турция по-опасна от Башар Аса... Британският специалист по региона на Близкия Изток Дейвид Хърст информира в сайта „Middle East Eye“, цитиран от арабски медии за състояла се ключова...
Русия не позволява турска интервенция в кюрдските ... skeeze / Pixabay Достоверен близкоизточен източник информира за детайлите от преговорите, осъществени при проведената на 29.12.2018 среща в Москва...
Пет ирански условия за ново споразумение…..к...   След 12-те условия на САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Иран отговорът на Ислямската република не закъсня. Духовният ръко...
Безпрецедентна ирано-израелска въздушна конфронтац... skeeze / Pixabay Иранският дрон „Сагхех“ /Буря/, свален във въздушното пространство на Израел не е обикновена машина. Той е призовият, безпилотен са...
Новата политика на САЩ към кюрдите в Сирия... 12019 / Pixabay   Американските обещания да прекратят въоръжаването на сирийските кюрди вече са факт, независимо че кюрдската страна отрич...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.