Loading...
You are here:  Home  >  Стратегически битки  >  Current Article

ИДИЛ – плашило за натиск в стар вътрешношиитски спор

oт   /  септември 9, 2017  /  Коментарите са изключени за ИДИЛ – плашило за натиск в стар вътрешношиитски спор

    Print       Email

Pexels / Pixabay

 

Правят впечатление няколко анклава на ИДИЛ в пустинните райони на провинциите Хама и Хомс, които много трудно бяха превзети. Не е ясно до колко напълно това е станало.

Един от тях е регионът около селището Акербат и околните села, които са в непосредствена близост до град Саламия (около 100 000 души), окръг Хама. Според местни анализатори правителствените войски и шиитските милиции не бързат да сложат край на присъствието на очевидно по-малобройния контингент на останалите бойци на ИДИЛ.

Спорадичните престрелки и постоянните атаки и оттегляния подсказват, че причината за тази бойна тактика не е ожесточението на трите хиляди джихадисти от ИДИЛ, мнозинството от които са местни хора.

Според източник от Саламия в интерес на Дамаск е да се поддържа непрекъснат страх сред жителите на града. Като цяло, младежите от населеното място отказват да бъдат рекрутирани в редовната сирийска армия.

Освен това мнозинството в Саламия изповядва исмаилизма, която е втората по значение шиитска деноминация.

Местният анализатор Мазен Исмаил споделя пред вестник „Ал Мудун”, че Иран наказва местните хора със страха от ИДИЛ, заради стари догматични разцепления.

Доминиращата догматична школа в Ислямската република е тази на „дванайсетте” (джаафарити, имамити). Последователите на двете деноминации са се разделили през VІІІ-ми век в спор между двама братя (Исмаил бен Джаафар и Муса ал Казъм) кой е истинският имам.

Експерти са на мнение, че съществува още една причина за пасивността на режима в ликвидацията на радикалните сунити в региона. В подобна бедствена обстановка за Саламия, настоящият духовен лидер на исмаилитите Ага Хан ІV-ти, (принц Шах Керим ал Хусейни), който е богат бизнесмен (състоянието му през 2010 г. се е изчислявало на 800 млн. долара), непрекъснато предоставя помощи за своите последователи.

Наскоро той е посетил Москва с молба за се ликвидира бързо анклава на ИДИЛ в близост до Саламия.

Според запознати вероятно визитата е дала някакъв резултат, тъй като създадената и командваната от Русия „Пета дивизия” от сирийската армия е единствената, която истински е притискала терористите от ИДИЛ на място”.

Другите анти-ИДИЛ части са влизали в частични стълкновения, завземайки позиции на терористите, но впоследствие бързо оттегляйки се. Експерти считат, че в конкретния случай ясно проличават руско-иранските противоречия и различната мотивация при воденето на войната срещу джихадистите.

Продължи да четеш

Армия за хомосексуално въстание срещу ИДИЛ?... Надписът под снимката, която вероятно е направена в Ракка гласи: "Хомосексуалисти, смачкващи халифата". Директорът на медийния център на прокюрдскит...
„Иранският път на коприната” за американскот... John-Silver / Pixabay   През последните месеци сирийската пустиня е свидетел на безпрецедентни военни действия. Почти обезлюдена и със мал...
Внимание: Битката в Алеппо роди нов чуждестранен л... DariuszSankowski / Pixabay   Сирийската армия вече контролира 60% от позициите на бунтовниците в източната част на Алеппо. Това се дължи на ед...
Иран: Външна политика от екрана... Unsplash / Pixabay   Иранският президент Хасан Рохани призова за задълбочаване на сътрудничеството между страните от Движението на необвър...
Новата война на Ердоган DariuszSankowski / Pixabay   Две седмици след започването на военното нахлуване на Турция на сирийска територия „Ефратски щит” се очертаха...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?