Loading...
You are here:  Home  >  Оценка на последствията  >  Current Article

Как Румъния не предаде на Турция кюрдска активистка

oт   /  юли 28, 2017  /  Коментарите са изключени за Как Румъния не предаде на Турция кюрдска активистка

    Print       Email

37-годишната кюрдска активистка Налан Орал, който живее в Белгия, бе освободена във вторник в Румъния след като 17 дни беше задържана. Тя е арестувана в съседната страна, след като Турция е поискала от Интерпол нейното задържане.

Все пак във вторник румънският съд реши да я освободи. Орал е призната от белгийските власти за политически бежанец. След протест от страна на Белгия, Интерпол отмени заповедта за арест, поради дадения статут на кюрдската активистка.

Орал е планирала да се срещне със семейството си България, където да прекарат заедно почивката си. Арестът обаче е осуетил нейните намерения за почивка у нас.

В същото време основният сирийски опозиционен субект, Сирийска национална коалиция /СНК/, поиска от Съвета за сигурност на ООН да обяви основния политически субект, представляващ сирийските кюрди партия Демократичен съюз и неговото военно крило, Части за народна защита да бъдат обявени за терористични организации.

Последното е основната компонента на Сирийските демократични сили /СДС/, подкрепяни военно от САЩ, тъй като играят основна роля в битката, водена срещу ИДИЛ в Ракка. СНК иска да се формира комисия, която да разследва „планираните етнически прочиствания и кланетата, осъществени от кюрдските милиции срещу арабите и другите сирийски организации“.

Става въпрос за териториите, които са контролирани от сирийските кюрди.

Съвсем наскоро Сирийската лаборатория за правата на човека щрихира моментната картина на зоните на влияние на основните играчи в арабската страна. Кюрдите от СДС заемат вече второто място по териториално присъствие след правителствените сили, измествайки с малко ИДИЛ.
Сирийското правителство контролира 38,39% /71 100 кв. км/ от територията, кюрдите – 22,51% /42 000 кв. км/, ИДИЛ – 22,40% /41 500 кв. км/, бунтовниците /в това число ал Нусра и другите милиции/ – 16,57% /30 700 кв. км/, военните сили на подкрепената от Анкара операция „Ефратски щит“ – 1,22% /2 250 кв. км/ и бунтовническите милиции, подкрепени от САЩ в сирийската пустиня – 1,91% /3 550 кв. км/.
Възможно е военното разширяване на СДС да е причина за демарша от страната на опозиционния субект, който обвинява на терен прокюрдските милиции в сътрудничество с правителствените войски.

 

Продължи да четеш

За първи път в ЕС: Прага призна сирийските кюрди... Графика: Fardin / Pixabay   В началото на седмицата се състоя официалното откриване на представителството на партията Демократичен съюз, о...
Провалът на турските служби в Сюлеймание... MichaelGaida / Pixabay   Вероятно информацията на сирийския активист и политик от кюрдски произход, живеещ в Афрен Ризан Худу ще се окаже ...
Специален анализ: Сирийските кюрди по дългия път н... ErikaWittlieb / Pixabay   Властите в Рожава (сирийски Кюрдистан) решиха да разкрият първата военна академия в град Хасаке. Според сайта Ar...
Частен „османски“ университет откри фи... Mojpe / Pixabay   Създаденият през 2016 г. частен „Османски университет” в Турция разкрива свой филиал в „аграрните райони” на провинция Х...
Колко близо са кюрдите до своя държава?... „Халифатът“ на Абу Бакър ал Багдади е в сериозно отстъпление. Той загуби значителна част от контролираните от него територии в Сирия и Ирак. Ако п...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?