Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Как Тръмп може да вкара САЩ в шпионски скандал

oт   /  май 17, 2017  /  Коментарите са изключени за Как Тръмп може да вкара САЩ в шпионски скандал

    Print       Email

Foto-Rabe / Pixabay

 

Израелски източници разкриват, че информацията, която Тръмп е предоставил на Лавров за готвени атентати от ИДИЛ, е била получена от йорданското разузнаване. Фактът, че същата вечер американският президент е направил телефонен разговор с йорданския крал Абдула ІІ показва, че „той е имал намерението да предотврати неговите евентуални негативни реакции”.

Според цитирания източник Тръмп не само е разкрил съдържанието на информацията, но и тактическите подходи, чрез които е получена информацията.

Експерти считат, че разкриването на подобна „чувствителна” информация ще застраши източниците на йорданското разузнаване, които очевидно са агенти, внедрени в редиците на ИДИЛ.

Според цитираните информационни източници е възможно Тръмп да е разкрил и информация за тайни операции, както и бъдещи планове на оперативното командване на въоръжените сили на Хашемитското кралство. Всички тези обвинения бяха категорично отхвърлени от администрацията на президента Тръмп.

В момента се провеждат две паралелни военни операции в Източна Сирия, които се опитват да си оспорят контрола върху Югоизточна Сирия. Става въпрос за контрол върху главната артерия Дамаск-Багдад и най-вече върху основния КПП – Танаф.

Те се борят както срещу ИДИЛ, така и по между си. Късно, през нощта на 14 май специалните сили на САЩ, заедно с британски и йордански елитни войски, навлязоха в Южна Сирия. Част от операцията е съгласувана и с Израел.

Тяхната крайна цел е да осъществят контрол върху главния път Палмира – Багдад. Отрядът се опитва да се противопостави на друг конвой, съставен от бойци на сирийското правителство, Хизбула и шиитски милиции, придружени от танкове и тежки оръжия.

Преди няколко дни последните превзеха град Сабаа Биър, който е основна спирка по стратегическата магистрала Дамаск – Багдад. КПП-Танаф, който дълго време е под разпореждането на терористите от ИДИЛ, ще се превърне в обект на конкуренция между двете коалиции.

24 часа по-късно израелски и американски медии поправиха информацията, разпространена вчера от 2-ри канал на израелската телевизия и вестник „Аарец“, че зад предоставената на САЩ информация за ИДИЛ стои Йордания. Източникът е Израел. Дори местни наблюдатели изразяват учудване, че израелските служби са успели да инфилтрират в редиците на терористичната организация значим агентурен апарат.

Специализирани близкоизточни източници разкриват, че класифицираната информация, предоставена на Русия, се отнасяла и до способностите на Израел да прихваща оперативните комуникации и сигнали.

Този материя е една от най-чувствителните и свръхсекретни в дейността на военното разузнаване. Притежаването на тази усъвършенствана способност позволява да се следят най-тайните военни операции, без да се оставя никаква представа за наблюдателя. Тази технология за прихващане също така може сериозно да осуети и военните операции на врага.

Според източника, докато президентът Тръмп не е споделил тази информация с Лавров, руските военни и техните разузнавателни служби са нямали представа за факта, че Израел притежава тази разузнавателна технология и че тя е оперативна.

Руснаците са нямали представа, че Израел е информирал американската страна за своята свръхсекретна разузнавателна технология.

Вероятно руската страна е била неприятно изненадана, имайки предвид, че от началото на офанзивата срещу Източно Алеппо, именно руската страна контролира изцяло връзките между отделните бойни части на всички членове на нейната коалиция, действаща в Сирия.

Поради слаб синхрон и неподчинение на руското полево командване, изразили се в няколко поражения на терен, Москва наложи пълен контрол върху контактите между отделните части на правителствени войски, Хизбула и шиитските милиции, действащи в различни части на Сирия.

Експерти разсъждават дали изтичането на една от най-строго пазените от Израел разузнавателни тайни на американския президент би хвърлило сянка върху посещението му следващата седмица в Израел. Не е ясно дали може дори да се стигне до промени в неговия близкоизточен маршрут. Дали този скандал няма да повлияе и върху планираната в Риад на 21 май американо-ислямска среща на високо равнище.

На нея Тръмп смята да обяви създаването на близкоизточен военен блок срещу ИДИЛ с участието на лидерите на арабските държави от Персийския залив, Ирак, Египет, Йордания, Алжир, Турция (очаква си Ердоган да не присъства) и други.

Скандалът има видимо вътрешнополитическо измерение и силно катализира амбициите на демократите за организиране на импийчмънт. Тръмп и неговият екип твърдят, че той, като главнокомандващ, има право да сподели подобна информация и действята му са съвместими с американските регулации в материята. Експерти обаче поставят въпроса дали съюзниците, които не се подчиняват на американските закони, са съгласни с това.

Продължи да четеш

Играта на Тръмп в Близкия Изток... tpsdave / Pixabay   Подадената от генерал Майкъл Флин оставка на 13 февруари нанесе силен удар върху моделираната от него политика на новия аме...
Пет ирански условия за ново споразумение…..к...   След 12-те условия на САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Иран отговорът на Ислямската република не закъсня. Духовният ръко...
Специален анализ: Назрява конфликт в небето... skeeze / Pixabay   Когато вече бившият американски външен министър Джон Кери каза миналия април, че външната политика представлява икономи...
Специален анализ: Иран – политика на базара... joernhb / Pixabay   В последните месеци на мандата на президента Джордж Буш-син евентуален военен конфликт с Иран изглеждаше много верояте...
За по-малко от 24 часа: Вашингтон с противоречиви ... PublicDomainPictures / Pixabay   Първите дипломатически ходове на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп са повече от противоречи...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?