Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

Да разколебаеш джихадистите. История за дезертьори.

oт   /  януари 11, 2017  /  Коментарите са изключени за Да разколебаеш джихадистите. История за дезертьори.

    Print       Email

Victor32 / Pixabay

 

През ноември 2016 г. джихадистки източници съобщиха за убийството на един от второешалонните бунтовнически лидери – Мохамед ал Габи. Той е ръководител на една от малките опозиционни милиции, „Освободителна армия”. Роденият през 1983 г. в село Калидейн, в провинция Хама, Мохамед е дезертьор от сирийската армия още от 2011 г.

Преминава през различни бунтовнически милиции и получава различни оперативни длъжности, реализирани преди всичко в провинция Хама.

Неговата сила обаче е в множеството социални контакти, които прави сред отделните опозиционни групи, банди и милиции, действащи в Централна и Северна Сирия. По този начин неговата група попада в американската програма на „проверената опозиция”, вследствие на която получава специални задачи от външните фактори.

Става въпрос за специфична програма на ЦРУ, с която са натоварени отделни милиции и лидери. Специалната мисия, която му е поверена е причината и за сливането на няколко бунтовнически групи, а именно „Сирийският фронт”, „Отряд 312”, „9-ти полк”, „Отряд 46” и „Отряди на правото” в по-голямата групировка „Освободителна армия”.

Неговата функция е да привлича и да стимулира дезертьорството в редиците на ИДИЛ. Първият успех е реализиран през април 2016 г., когато член на голямата терористичната група напуска нейните редици под давлението на Мохамед ал Габи. Джихадистът е либиец.

Основен акцент в задачата на бившия лидер на „Освободителната армия” е да активизира и да поощрява процеса на дезертирането преди всичко в средите на джихадистите-чужденци в ИДИЛ.

Идеята е кадровата ерозия на ИДИЛ да бъде контролирана отвън и напускането на редиците на ИДИЛ да става организирано, а не хаотично.

Планът е, дезертьорите да бъдат ориентирани и да попадат на правилното място, а не да изчезват безследно. Програмата е създадена в синхрон между разузнавателните служби на САЩ и Турция. До смъртта на лидера, групата на ал Габи успява да предизвика дезертьорството на около 30 бойци на ИДИЛ, благодарение на широката си мрежа от контакти и познанства с членове на милиции, които са близки до ИДИЛ.

Източниците съобщават, че ал Габи е имал и втори инструмент за управление на процеса. Той изгражда сигурни и прагматични връзки с лидери в самата ИДИЛ. Последните работят с ал Габи, селекционирайки потенциалните дезертьори. Причината за тази тяхна дейност е, че те делят наградата с него, която се дава за всеки дезертирал джихадист.

За чужденец сумата е 10 000 долара, а за арабин – 5 000 долара.

Ал Габи е заинтересован по веригата да има по-малко посредници, за да се получи по-голяма част от сумата. Така с течение на времето, той си трасира канали за директен контакт с лидери-„предприемачи” на ИДИЛ.

Всеки дезертирал джихадист представлява „разузнавателно съкровище” за службите. Особено, ако става дума за европеец или за американец. Интересна е не толкова информацията за структурата на терористичната организация в самата Сирия. Най-значимият обект на донесенията са имената и данните за чужденците в нея, както и помагачите им извън Сирия.

Вторият етап от зададената програмата е „социализацията” на бившите бойци на ИДИЛ. Тук не става въпрос за връщането на всички дезертьори в тяхната родина. Такива са само отделни случаи. „Социализацията” се състои в тяхното изпращане в редиците на милиции, които са от „проверената опозиция”, с цел да продължат участието си в бойните действия в Сирия. Всъщност мястото, в което се провежда първия етап на програмата формира своеобразен „пазар” на дезертьорите от ИДИЛ.

В действителност, става въпрос за няколко отделни „събирателни центъра”, ситуирани в турски села в непосредствена близост до границата със Сирия. От там те се разпределят по направления, съответно към предварително определената бунтовническа милиция.

Етапът на „социализация” се състои още в провеждането на няколко лекционни цикъла. Последните са най-вече със социална, психологическа и религиозна насоченост. Те целят да изтрият радикализма в личността на бившия джихадист на ИДИЛ и да го насочат към такава, която е в унисон с програмата. Лекторите са съответно психолози, теолози и юристи.

Те трябва да убедят бившия член на ИДИЛ в същността на „истинския ислям”, на „социално отговорното поведение” и на „светските правни познания”, отхвърляйки това, което му е преподавано и втълпявано от екстремистите.

Малка част от бившите бойци на ИДИЛ се завръщат в родината им, но задължително в тясна координация с контраразузнаването на собствената им родина. До този момент по тази програма най-много бивши дхихадисти от ИДИЛ са върнати от Белгия, Холандия и Франция, в това число и жени.

Програмата върви относително гладко, до момента в който турските служби не решават, че те могат да прилагат своя собствена версия на програмата и респективно те да се възползват индивидуално от вече натрупания опит. Както отбелязва вестник „Le Figaro”, турско-американското разминаване се случва през месец юни 2016 г.

Тогава Анкара решава въпросните „сборни центрове”, в които се провежда „социализацията” на дезертьорите да бъдат преместени от турска на сирийска територия. През юли 2016 г. само в един такъв център, който се води към бунтовническата милиция, бригадата „Шам”, са се намирали 300 дезертьори от ИДИЛ, от които 20 жени.

Френската печатна медия цитира и Абу Мустафа, един от командирите на бунтовническата милиция „Ал Хамза”. Последният отбелязва, че съвсем наскоро в техните редове са се включили около 20 бивши бойци на ИДИЛ, след като са „изкоренили от тях екстремизма им.”

Турските служби насочват „социализираните” дезертьори от ИДИЛ преди всичко в милиции, които участват във военната операция „Ефратски щит”, започнала през август 2016 г. в Северна Сирия.

Според започнати, именно военната интервенция на Анкара на сирийска територия е ускорила намесата на турските служби в прилаганата, до този момент, програма от американските им колеги. Полеви източници говорят, че Анкара ориентира към въпросните „сборни центрове” не само бойците, но и цивилните, които бягат от териториите, контролирани от ИДИЛ.

Проблемът на Мохамед ал Габи е, че остава да работи по старата, вече утвърдена програма и се съпротивлява на другите бунтовнически лидери, които се включват в турската версия за „привличане” и „социализация”. Освен това, от май месец 2016 г. той включва в своята програма за „стимулиране на дезертьорството”, съгласно американските инструкции, и фронта „Нусра”. Пълното разминаване на ал Габи с турските служби е предоставянето на информация на американската страна относно техническите параметри на провежданата операция „Ефратски щит”.

Това се дължи на факта, че неговата милиция, „Освободителна армия”, официално е включена в състава на сирийските бунтовнически милиции, които участват в нея.

През юли 2016 г. джихадисти от „ал Нусра” нападат дома на ал Габи в провинция Едлеб, където той е арестуван, заедно с братята си и част от неговите помощници. Ръководството на сирийския клон на Ал Кайда обявява, че „след едномесечно проучване се е убедило, че Ал Габи от революционер се е превърнал в американски агент.”

Според местен източник „индиректно турската страна е уведомила „ал Нурса” за дейността на ал Габи. През септември той е убит, като в официалното съобщение на неговата милиция се казва, че е „паднал в битката срещу джихадистите от ИДИЛ”. За негов заместник е определен брат му Ала ал Габи, който не е ясно по коя програма за „привличане на джихадисти” ще работи, по американската или по турската.

Продължи да четеш

Анализ: От какво се страхува Германия... Alexas_Fotos / Pixabay   Германското контраразузнаване, Федералната служба за защита на конституцията, направи своята традиционна годишна клас...
Специален анализ: Тероризъм и терористи 2016... PublicDomainArchive / Pixabay   В края на всяка година не само антитерористичните звена на водещите държави правят свой отчет, предоставяй...
Зловещо предупреждение: „Ислямска държава” изгори ... Victor32 / Pixabay   „Ислямска държава” публикува видео, в което двама оковани във вериги войници са изгорени до смърт. Това накара турско...
ИДИЛ избира заместник на „халифа“ ал Багдади...   Директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдул Рахман съобщава, че според източници в ИДИЛ, ръководството на теро...
Новите изпитания пред йорданската борба с екстреми... tpsdave / Pixabay   Скорошното интервю на йорданския крал Абдула II за легендарното предаване на американската телевизия CBS News "60 мину...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.