Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

Специален анализ: Тероризъм и терористи 2016

oт   /  януари 4, 2017  /  Коментарите са изключени за Специален анализ: Тероризъм и терористи 2016

    Print       Email

 

В края на всяка година не само антитерористичните звена на водещите държави правят свой отчет, предоставяйки статистически данни за извършената работа. Същият подход има и организацията на „халифа” Абу Бакър ал Багдади. Ако преди двайсет дни се разпространяваше информация, че последният е на смъртно легло и вече е определил заместника си, то наскоро излязоха данни, че той е жив  и здрав.

Нещо повече, „халифът” ръководел лично бойните действия от един от многото бункери, наречени от експертите „мравешките градове”. Според непотвърдена информация въпросните съоръжения са с огромни коридори, в които могат да влязат цели бойни машини. Те са били изградени някъде в пространството между Мосул и Ракка.  

През изтеклата 2016 терористите са изпратили 1112 атентатори – самоубийци. Най-много са били тези, които са били срещу иракската армия и пешмерга – 761, а най-малко срещу бунтовниците и турската армия – 83, наред с тези срещу ПКК (153) и тези  срещу сирийската армия (133).

Основното бойно поле си остава Ирак и по-специално, провинция Неневия (Мосул).

Само в битката за Мосул терористите са използвали 311 атентатори – самоубийци. На 1 ноември иракската армия навлезе на територията на втория по големина град в Ирак. Месец ноември е кулминацията на битката на ИДИЛ, както за Мосул, така и за другата стратегическа позиция за ИДИЛ – сирийския град ал Баб, нейния последен бастион в провинция Алеппо, Сирия. Общо 132 самоубийци са били използвани за този период. Това означава, че повече от четирима камикадзета са се самовзривявали на ден.

Прави впечатление, че вече най-честият инструмент на самоубийца е колата – бомба.

Става въпрос за цели 797 случая, докато самоубийственият колан е използван едва 214 пъти. През 2015 година съотношението между тях е почти по равно. Анализът показва, че в рамките на баталиона на самоубийците е настъпила има своеобразна „специализация” като приоритет се дава на инструментите, които са в състояние да поразят възможно най-много жертви.

Подобни изводи можем да направим и за атентатите в Европа.

В Ница и Берлин те имат много сходни черти. Не само защото националността на извършителя (възможен е и регионален критерий за подбор на извършването на конкретния сценарий) е тъждествена, а именно тунизийска.

Интересното е, че и двамата карат големи камиони с цел да премачкат възможно най-голям брой хора. Очевидно терористът от Берлин, Анис ал Амири не е можел да кара ТИР.

Поради тази причина планиралите атентата са предвидили цели пет часа „свободно време” той да се упражнява в неговото шофиране, докато овладее управлението на големия камион. Бордовият компютър показва, че ал Амири се е „разхождал” из улиците на Берлин достатъчно дълго време преди да извърши пъкленото си дело.

Терористичната организация представя и част от своите самоубийци. Сред тях са деца, младежи и дори възрастни мъже. Един от по-възрастните дори започва да плаче, тъй като не е успял да изпълни мисията.

Причината е, че иракската армия е успяла да повреди неговата кола-бомба чрез далечен обстрел, преди той да достигне целта си. Контингентът на тези самоубийци ИДИЛ определя като „кортеж на светлината”.

Това подсказва, че битката срещу тези терористична организация далеч не е завършила, тъй като всеки един от армията на джихадистите е практически жива бомба.   

Продължи да четеш

Анализ: От какво се страхува Германия... Alexas_Fotos / Pixabay   Германското контраразузнаване, Федералната служба за защита на конституцията, направи своята традиционна годишна клас...
Да разколебаеш джихадистите. История за дезертьори... Victor32 / Pixabay   През ноември 2016 г. джихадистки източници съобщиха за убийството на един от второешалонните бунтовнически лидери – М...
Зловещо предупреждение: „Ислямска държава” изгори ... Victor32 / Pixabay   „Ислямска държава” публикува видео, в което двама оковани във вериги войници са изгорени до смърт. Това накара турско...
ИДИЛ избира заместник на „халифа“ ал Багдади...   Директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдул Рахман съобщава, че според източници в ИДИЛ, ръководството на теро...
Новите изпитания пред йорданската борба с екстреми... tpsdave / Pixabay   Скорошното интервю на йорданския крал Абдула II за легендарното предаване на американската телевизия CBS News "60 мину...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.