Loading...
You are here:  Home  >  Стратегически битки  >  Current Article

Защо Путин изпраща чеченски командоси в Сирия

oт   /  декември 12, 2016  /  Коментарите са изключени за Защо Путин изпраща чеченски командоси в Сирия

    Print       Email

skeeze / Pixabay

 

Москва е финализира плановете си за изпращане на чеченски командоси в Сирия. Частите на чеченците са специално обучени за бойни действия в градска среда. Според израелския аналитичен сайт Debkafile, близък до службите за сигурност, някои от военните формирования са натрупали боен опит в източната част на Украйна през последните две години и половина.

Преди това чеченските командоси са действали в операции срещу радикални ислямисти в родината си. Те са били мобилизирани в база „Кханкала“ край Грозни.

Първоначалните планове гласят, че към Сирия да бъдат изпратени около 1 000 души. Те ще бъдат транспортирани до руската база в Сирия – Хмаймим на борда на Илюшим-76.

За първи път от началото на намесата си в Сирия, Москва ще разположи значителен брой сухопътни части. Според анализаторите това има три основни цели. 

Да освободят частите на коалицията, подкрепяща Башар Асад от отговорността да задържат и защитават териториите, завзети в сирийските градове, включително Алеппо. Да подсилят руските, иранските, сирийските и ливанските бойци от „Хизбулла“ с обучени командоси, които са в състояния да поведат следващите битки на места като региона на Идлиб на север и Дарра на юг. Да спеспят на Владимир Путин и военния министър Сергей Шойгу необходимостта от изпращането на руски сухопътни части, които да завършват войната в Сирия.

 

В последния месец трима руски военни загубиха живота си в Сирия, включително и един полковник. До този момент руската армия оперира с малки групи от „Спецназ“, чиято задача беше свързана с охрана на руските бази и ракетни системи.

Това обаче не е първият случай, в който Москва използва чеченски бойци в Близкия Изток. В началото на септември агенция „Интерфакс“ съобщи, че „самоорганизирана група от млади хора от Чечения е започнала борба с терористичните организации“. Те бяха описани от Кремъл като млади хора, които са предложили да събират информация за руснаци и чеченци, които вече са се присъединили към „Даеш“. С други думи, те са предложили „доброволно“ да се внедрят в „Даеш“ като шпиони.

Каква е съдбата на въпросните „млади хора“ и каква работа са свършили в Сирия, не е съобщавано публично.

Реакцията на чеченския лидер Рамзан Кадиров е повече от интересна. Предлагаме ви публикация по темата в личния му профил в „Инстаграм“.

Дорогие друзья! Отечественные СМИ тиражируют сообщения об „отправке“ в Сирию „военнослужащих батальонов „Восток“, „Запад“ и „чеченского спецназа“. Ответственно заявляю, что в Чеченской Республике нет никаких батальонов „Восток“ и „Запад“. В Чечне, как и в любом другом регионе, дислоцированы подразделения МО РФ. В них проходят службу граждане России из Чечни и других субъектов федерации. Хорошо известно, что российские войска не принимают участие в наземной операции в Сирии. В то же время, Министерство обороны никогда не делало секрета из того, что в Сирии есть авиабаза и её безопасность обеспечивают военнослужащие МО РФ. Периодически происходит их ротация. Одни команды прибывают, другие убывают. Если же военным, дислоцированных в Чечне частей, когда-либо поступит приказ, нести службу по охране авиабазы в Сирии, то им выпадет самый счастливый жребий. Я неоднократно говорил и сейчас повторяю, что, как генерал, как Герой России готов в любую минуту встать в строй тех, кто ведёт борьбу с международным терроризмом. Врага необходимо уничтожить в его логове, прежде чем щупальца дотянутся до твоей страны, земли, Отечества. Команда Первого Президента ЧР, Героя России Ахмат-Хаджи Кадырова ещё в 1999 году поклялась воевать с террористами и ваххабистами, где бы они ни находились. Верность этой клятве мы доказывали всей своей жизнью. Я был бы счастлив и горд, получить приказ Верховного Главнокомандующего ВС РФ и незамедлительно отправиться в Сирию воевать с нечистью. Сегодня Сирия при потворстве западных стран разрушена, миллионы человек убиты, стали беженцами, унижены и оскорблены, разбросаны по всему миру. Если банды террористов не уничтожить, они окажутся там, где меньше всего их ждут. Поэтому они должны быть нейтрализованы вдали от нашего родного очага! И мы к этому готовы в любую минуту! #Кадыров #Россия #Чечня #Сирия

A photo posted by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on

 

Продължи да четеш

Башар Асад нарече химическата атака „изфабри... снимка: EPA/SANA   Предполагаемата химическа атака срещу сирийския град Хан Шейхун е изцяло изфабрикувана, за да послужи като претекст, оп...
Специален анализ: Тръмп и военните удари срещу Сир... Не се заблуждавайте. Военните удари не целят свалянето на Башар Асад. По-скоро целта е отклоняване на вниманието от атаката срещу Ракка. Изстрелян...
Битката, за която нищо не знаете. А трябва…... DariuszSankowski / Pixabay ​ Изглежда, че изявленията на командващия антитерористичната коалиция американски генерал, че разгромът на ИДИЛ в Мо...
Сирийският Кандахар на 1100 км от КПП „Капитан Анд... Отзвукът от превземането от водената от Русия коалиция на втория по големина сирийски град Алеппо далеч надхвърли територията на арабската държава...
Краят на битката за Алепо: Кръв, агенти и бежанци... Медиите на правителството на Башар Асад тръбят победа над въоръжените милиции след като практически са приключили битката за втория по големина гр...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?