Loading...
You are here:  Home  >  Стратегически битки  >  Current Article

Ще открие ли Русия своя база в Либия?

oт   /  декември 5, 2016  /  Коментарите са изключени за Ще открие ли Русия своя база в Либия?

    Print       Email

skeeze / Pixabay

 

Зад изненадващата визита на силния човек в Либия генерал Халифа Хафтар в Москва се крие желанието му да се снабди с руско оръжие, но в дългосрочен план – амбицията на Кремъл за създаването на втора база на Средиземно море, а именно в Бенгази. Според близкоизточни източници тя ще е едновременно ВВС и ВМС-база.

По своята структура се предвижда да е съоръжение – близнак с тази в Хмеймим, Латакия, Сирия, отстояща на 1500 км от нея.

Очевидно тази крачка се вписва в желанието на Москва за разширяването на мрежата от военни бази в Близкия Изток. Преди дни излезе информация, че Хмеймим няма да остане единствената руска ВВС – база в Сирия. След договорка с Турция, в град Актарейн, 38 км североизточно от Алеппо, в близост до град Азаз, контролиран от една от протурските милиции „Ахрар аш шам”, започва изграждането на втора руска ВВС – база.

Ген. Халифа Хафтар е спорна личност. Той е бивш генерал в армията на Моамар Кадафи.

 

За известно време Западът го подкрепяше, но след като либийският военен отказа да подкрепи международно признатото правителство в Триполи, Халифа Хафтар остана единствено с подкрепата на Египет и на някои арабски страни от Персийския залив, в частност Обединените арабски емирства. Всъщност египетският президент Абдул Фатах ал Сиси поощри Хафтар да приеме поканата на Путин и да направи втора визита в Москва.

През юни т.г. той се срещна с министъра на отбраната Сергей Шойгу и съветника по национална сигурност Николай Патрушев.

Сега руската страна предлага на Хафтар бойни самолети, хеликоптери, БТР-и и различни видове ракети с цел борба срещу остатъците на ИДИЛ в Либия. По примера на Сирия, Москва е направила оферта за гарантиране на въздушен чадър по време на атаките срещу джихадистите. Ако офертата бъде приета, вероятно самолетоносачът „Адмирал Кузнецов”, акостирал край Латакия, ще се придвижи в либийски води и също ще бъде включен в операцията.

Все още не е ясно дали Русия е готова да бъде партньор на САЩ в Либия или ще влезе в директна конкуренция с тях. Експерти предполагат, че Москва гледа с едно око към либийския нефт, тъй като военните действия между отделните местни милиции, в които евентуално и тя ще се включи, са предимно за контрол върху нефтените находища.

RelatedPost

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.