Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

ИДИЛ избира заместник на „халифа“ ал Багдади?

oт   /  декември 4, 2016  /  Коментарите са изключени за ИДИЛ избира заместник на „халифа“ ал Багдади?

    Print       Email

bagd

 

Директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдул Рахман съобщава, че според източници в ИДИЛ, ръководството на терористичната организация в Ирак е извикало лидерите на „вилает Ракка“ (сирийският бастион на терористите) да отидат в Ирак, за да изберат заместник на лидера Абу Бакър ал Багдади.

Според запознати, ако това е вярно, то е продиктувано от факта, че „халифът“ е мъртъв или е ранен и скоро се очаква да умре. Още повече, че се предполага, че се намира на място, което е обсадено от неприятели и от което не може да излезе. Сигурно става въпрос за Мосул или за неговите околности.

Вероятно здравословното състояние на терорист №1 се е влошило изключително силно, след като в началото на годината той стана обект на няколко последователни атентати (вътрешни и тези на международната коалиция). Стигнало се е до там, че той да не може повече физически да ръководи Консултативния съвет, шурата, който е висшият оперативен орган в терористичната организация.

Принципно, подобни вести не се разпространяват сред членовете на ИДИЛ, за да се избегне разпадането й.

Според експерти ИДИЛ трябва да свика членския състав на Консултативния съвет, за да избере наследник на „халифа“. Препоръчително е това да се случи, когато той е жив. Иракски източник твърди, че още миналия месец ал Багдади е определил своя заместник, чието име не е оповестил официално.

Вероятно става въпрос за спорна личност и терорист №1 се опасява, че новият лидер може да предизвика разцепление в ерозиращата се ислямистка организация. Всъщност се очертава процедура по предаване на властта, която е характерна за династията на Праведните халифи (632 – 661). При нея действащият халиф „дава препоръка“, ал уисая, на своя наследник. Впоследствие неговият избор е „легитимиран“ от Консултативния съвет, чиято презумпция е да представлява „общото съгласие на мюсюлманите“.

Профил на Абу Бакр ал-Багдади от BBC World Service 

 

По този начин през 634 г. създателят на въпросната династия Абу Бакър Садик, чието поведение настоящият терорист №1 се опитва изцяло да имитира (дори е взел и името му), е направил, когато е препоръчал втория Праведен халиф Омар бен Хатаб.

Запознати предполагат, че изчезването на ал Багдади и заместването му с негов наследник няма да премине без сътресения. Не става въпрос толкова за достойнствата и качествата на кандидат-новия „халиф“ (той трябва да е юрист-богослов), колкото до очертаващите все по-непреодолими противоречия между местните (иракчани и сирийци) и чужденците.

Числеността на последните намалява, но групата все още продължава да има силно влияние и да заема влиятелни постове в ръководните структури, в това число и в Консултативния съвет са част от Сирия.

Продължи да четеш

Служител на холандското военно разузнаване се прис... Снимка: PublicDomainArchive / Pixabay   В обширна статия на испанския вестник „Конфиденсиал“ се прави анализ на съществуващия процес на пр...
Специален анализ: Поглед към новата столица на ИДИ... GidonPico / Pixabay През 2014 г. ИДИЛ окупираше 40% от територията на Ирак. Преди месец експерти оцениха територията на някогашния „халифат” на ед...
Зловещо предупреждение: „Ислямска държава” изгори ... Victor32 / Pixabay   „Ислямска държава” публикува видео, в което двама оковани във вериги войници са изгорени до смърт. Това накара турско...
„Ал Нусра” задмина ИДИЛ по заплати, Сирия – огроме... Графика: 849356 / Pixabay   Както беше отбелязал един местен анализатор, Сирия се пригоди към „икономика на войната”. Един от неговите ком...
Да разколебаеш джихадистите. История за дезертьори... Victor32 / Pixabay   През ноември 2016 г. джихадистки източници съобщиха за убийството на един от второешалонните бунтовнически лидери – М...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?