Loading...
You are here:  Home  >  Стратегически битки  >  Current Article

Внимание: Битката в Алеппо роди нов чуждестранен легион

oт   /  декември 4, 2016  /  Коментарите са изключени за Внимание: Битката в Алеппо роди нов чуждестранен легион

    Print       Email

 

Сирийската армия вече контролира 60% от позициите на бунтовниците в източната част на Алеппо. Това се дължи на една ефективна контраатака, реализирана от нова тип бойна структура и чиито тактически планове са изработени в руския команден център. Преди две седмици ситуацията беше коренно различна. Тогава бунтовниците дори бяха на път да пробият обсадата, завземайки част от позициите на правителствените войски в югозападната част на града.

Полеви източници съобщават, че новосъздаденият Пети корпус на сирийската армия е своеобразен шиитски чуждестранен легион.

Според тях тя е плод на инжинеринговата инвенция на доказалия се като изключителен пълководец, генерал Касим Сюлеймани, ръководител на бригадите „Кудс“ на Корпуса на ислямските гвардейци, паздарани. Той е командващ на иранските въоръжени сили в Близкия Изток. Счита се, че понастоящем ръководи действията на иракската шиитска милиция „Ал хашд аш шааби“, участваща индиректно в битката за превземането на Мосул.

Кой е „тъмният рицар“ на Иран? – може да прочетете тук. 

 

Въпросната военна част е планирана да наброява между 50 000 и 70 000 души. Тя е съставена от остатъците от Първи и Втори корпус на сирийската армия (понесли множество поражения до този момент), двете елитни бригади, изпратени наскоро от Хизбула, специално за битката в Алеппо и шиитските милиции от Ирак, Афганистан и Пакистан. Експерти твърдят, че бойците на последните са били привлечени не толкова от относително скромното заплащане, колкото с обещанието, че ще бъдат заселени в териториите, които отвоюват в Сирия.

Интересното за тази бойна част е пълното смесване между отделните бойци при формирането на подразделенията. Регионалният принцип, който беше съблюдаван стриктно до този момент, не се прилага повече. Същото важи и за командния състав. Подобна военна част е прецедент в Близкия Изток и особено силно контрастира с принципа на регионална съвместимост, която изгражда по-големите сунитски бунтовнически формирования.

Последният стриктно се прилага в т.нар. „джейш ал фатах“, армия, оперираща в провинция Едлеб и „Армията на Алеппо“, скалъпена наскоро от защитаващите Източен Алеппо протурски сунитски бунтовнически милиции.

Очевидно руското военно командване е изиграло важна роля в създаването на този Пети корпус. Източници, близки до Хизбула, информират, че преди две седмици в Алеппо се е провела първата официална среща между руското полево командване и действащи офицери от радикалното шиитско движение. До този момент руските офицери са избягвали отделна среща с ливанските си съюзници и двете групи са взаимодействали единствено в рамките на общия команден щаб, заедно със сирийските и иранските си колеги.

Появата на въпросната бойна част силно разтревожи Тел Авив, който предполага, че след Алеппо тя ще се насочи към фронта в Южна Сирия. Преди 10 дни там беше възстановена демилитаризираната зона, но противоречията между Дамаск и Тел Авив останаха. Вероятно там конфликтът ще пламне с голяма сила, тъй като съвсем наскоро Русия успя да прокара през Общото събрание на ООН декларация, че Голанските възвишения са част от Сирия.

Продължи да четеш

„Иранският път на коприната” за американскот... John-Silver / Pixabay   През последните месеци сирийската пустиня е свидетел на безпрецедентни военни действия. Почти обезлюдена и със мал...
Битката, за която нищо не знаете. А трябва…... DariuszSankowski / Pixabay ​ Изглежда, че изявленията на командващия антитерористичната коалиция американски генерал, че разгромът на ИДИЛ в Мо...
Сирийският Кандахар на 1100 км от КПП „Капитан Анд... Отзвукът от превземането от водената от Русия коалиция на втория по големина сирийски град Алеппо далеч надхвърли територията на арабската държава...
Краят на битката за Алепо: Кръв, агенти и бежанци... Медиите на правителството на Башар Асад тръбят победа над въоръжените милиции след като практически са приключили битката за втория по големина гр...
Какво се крие зад касапницата в Алепо?... ThePixelman / Pixabay   Според опозиционни източници по време на 8-дневното провалено примирие в Сирия на летище Дамаск с транспортните са...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?