Loading...
You are here:  Home  >  Дипломатически източник  >  Current Article

Русия с резерви към Кристалина Георгиева

oт   /  септември 30, 2016  /  Коментарите са изключени за Русия с резерви към Кристалина Георгиева

    Print       Email

jensjunge / Pixabay

 

Русия е изразила възражения срещу решението на България да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде Франс прес, като се позова на дипломати.

Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация – Русия, Венецуела и Малайзия – са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като „единствения кандидат“ на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка, Ирина Бокова, остава в надпреварата.

В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и „всичко бе уредено“, заяви ротационният председател на Съвета за сигурност през септември, новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен.

Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, коментираха дипломати, цитирани от Франс прес.

 

Френската агенцията припомня, че в сряда България реши да замени досегашния си кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Георгиева. Бокова обаче възнамерява да остане в надпреварата и нищо не я задължава да се оттегли, посочва АФП. Франс прес отбелязва, че Георгиева има предимството да е жена от Източна Европа. Всички досегашни генерални секретари на ООН са били мъже и нито един от тях не е бил от този регион.

Смята се, че Ирина Бокова, която остана на шесто място при последното гласуване, има подкрепата на Русия, а нейната сънародничка е лансирана от Германия, отбелязва АФП.

За разлика от Европейския съюз обаче Германия няма силно влияние върху решенията в Съвета за сигурност от ООН, защото не е сред петте големи, които фактически управляват организацията.

В резултат много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес. „Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен“, заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.

Друг дипломат от съвета определи Георгиева като „солиден кандидат“, но коментира, че „е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан“. Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка „няма да бъде посрещната с отворени обятия“. /БТА/

Продължи да четеш

Георгиева Vs. Бокова: Интригата се заплита... Etereuti / Pixabay   Интригата с българската кандидатура за генерален секретар на ООН продължава да се заплита. Ранната процедура по първонача...
Как София предизвика скандал между Берлин и Москва... edgarwinkler / Pixabay   Германия обвини Русия в лъжа заради твърдението, че канцлерката Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху Бъл...
Името на Меркел изплува сред кандидатурите за гене... Статия в „Ню Йорк Таймс” тази сутрин направи изключително странен намек за предстоящия избор на нов генерален-секретар на Организацията на обедине...
Какво се случва с Движението на необвързаните държ... TheDigitalWay / Pixabay   На фона на вече завършилия процес за избор на нов генерален секретар на ООН, както и зачестилите извънредни срещ...
Руският представител в ООН: Сегашното напрежение м... Evgeny / Pixabay   Руският посланик в ООН Виталий Чуркин каза, че сегашното напрежение между Русия и САЩ е може би най-силното от 1973 г. ...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?