Loading...
You are here:  Home  >  Стратегически битки  >  Current Article

Гюлен осъди репресиите срещу поддръжниците му в Турция

oт   /  септември 16, 2016  /  Коментарите са изключени за Гюлен осъди репресиите срещу поддръжниците му в Турция

    Print       Email

ErdGul

Живеещият в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за осуетения опит за преврат през юли, осъди репресиите на турското правителство срещу неговите поддръжници и каза, че „сърцето го боли“, предаде Асошиейтед прес.

Във видеоизявление пред Съвета по международна политика във Филаделфия Гюлен каза, че турското правителство използва опита за преврат, за да оправдае репресиите срещу последователите му, които според него са „подложени на потисничество, тирания, тормоз и незаконно изземане на частната им собственост“.

Тези репресии са „мрачни страници в световната история“, добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява Гюлен за осуетения опит за преврат, при който бяха убити най-малко 270 души, напомня АП. След него в Турция бяха арестувани и уволнени десетки хиляди последователи на Гюлен и бяха закрити или иззети хиляди институции, включително училища. Тази седмица Турция изпрати на САЩ официално искане за арест на Гюлен, който живее в доброволно изгнание в Поконо Маунтинс, в щата Пенсилвания. Гюлен отрича каквото и да било участие в опита за преврат.

 

Репресиите срещу привържениците на Гюлен предизвикаха опасения сред западните съюзници на Турция и сред правозащитници, които поискаха турското правителство да прояви сдържаност, отбелязва АП./БТА/

RelatedPost

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.