Loading...
You are here:  Home  >  Оценка на последствията  >  Current Article

През очите на лекарите: Под развалините на Алепо

oт   /  август 19, 2016  /  Коментарите са изключени за През очите на лекарите: Под развалините на Алепо

    Print       Email

kidalepo

„Ужасни и потресаващи“. Така изглеждат нещата в древния и някога величествен град Алепо в очите на ръководителката на делегацията на Международния комитет на Червения кръст Мариан Гасер, която неотдавна бе в сирийския град.

„Чуваме, че десетки цивилни загиват всеки ден и още много биват ранени от снаряди, ракети и минометен огън“, каза Гасер. „Бомбардировките са непрестанни. Насилието застрашава живота на стотици хиляди хора, техните домове и препитание“.

Почти непрестанни изглеждат и военните престъпления. Военновъздушните сили на сирийския президент Башар Асад и неговия основен поддръжник, руския президент Владимир Путин, нанасят удари по жилищни сгради, пекарни и – което е техния специалитет – болници и поликлиники. Организацията на обединените нации разследва достоверни информации, според които Асад отново е използвал химически оръжия, в конкретния случай хлор.

Прекъснато е водоснабдяването на зони, където живеят стотици хиляди хора.

Последните оцелели лекари в контролираната от бунтовници половина на Алепо преди дни помолиха за помощ американския президент Барак Обама. „Светът гледа отстрани, коментира колко е „сложна“ ситуацията в Сирия и не прави нищо да ни защити“, написаха те.

 

„Тежестта на отговорността за престъпленията на сирийското правителство и руския му съюзник трябва следователно да бъде споделена от тези, които им позволяват да продължат с действията си, включително от САЩ“.

Защо тези смели, изпаднали в окаяно положение лекари търсят спасение от Обама? Може би някой от тях си спомня как е чул в ужасния грохот на войната обещанието на президента да се застъпи за сирийците, „подложени на неописуема жестокост само защото настояват за основните си човешки права“.

Обама направи това обещание в реч в Мемориалния музей на Холокоста в САЩ през април 2012 година. Той се похвали, че пръв от всички американски президенти е издал указ, според който предотвратяването на масови зверства е „от основен интерес на националната сигурност и изконна морална отговорност на САЩ“. Той предупреди, че това не означава, че САЩ ще се „намесват с военни средства всеки път, когато по света има несправедливост“. Но що се отнася до Сирия, Обама бе ясен.

„Сирийският народ не се е предал, така че и ние не можем да се предадем“, каза Обама. „Ще продължим да засилваме натиска с помощта на съюзници и партньори да изолираме още повече Асад и неговия режим, така че тези, които се застъпват за Асад, да знаят, че залагат на губеща карта“.

От изказването на Обама, уви, изтече много време, през което бяха извършени много зверства. По данни на Червения кръст над 12 милиона сирийци – половината от предвоенното население – бяха прогонени от домовете си, а още милиони са под обсада. Стотици хиляди са убити, над един милион бяха ранени. Иран и Русия продължават да залагат на режима на Асад. Обама вече не обещава да бъде на страната на сирийския народ, въпреки че е напълно наясно каква е неговата участ.

„Режимът и неговите съюзници извършват яростни нападения по беззащитни цивилни, обсади на градове като Алепо, както е правено през Средновековието, и не позволяват на храната да достигне до умиращите от глад семейства“, каза Обама този месец на пресконференция в Пентагона.

Реакцията на правителството обаче не се е променила – комбинация от половинчата подкрепа за бунтовници, които по необходимост гравитират все повече около по-радикални групировки, настояване пред руснаците да се държат по-добре и размахване на пръст.

„Положението е плачевно“, каза президентът при посещението си в Пентагона. Това надали стопля душите на хората в Алепо. /БТА/

Източник:

Washington+Post+Logo-+Synapsify+Home+Page

Продължи да четеш

Какво се крие зад касапницата в Алепо?... ThePixelman / Pixabay   Според опозиционни източници по време на 8-дневното провалено примирие в Сирия на летище Дамаск с транспортните са...
Сирийският Кандахар на 1100 км от КПП „Капитан Анд... Отзвукът от превземането от водената от Русия коалиция на втория по големина сирийски град Алеппо далеч надхвърли територията на арабската държава...
Краят на битката за Алепо: Кръв, агенти и бежанци... Медиите на правителството на Башар Асад тръбят победа над въоръжените милиции след като практически са приключили битката за втория по големина гр...
Майкъл Флин – генералът, който седеше на мас... Пътят на бившия директор на военното разузнаване на САЩ от чест гост в предаванията на RT до поста Съветник по национална сигурност на Доналд Тръм...
Руският представител в ООН: Сегашното напрежение м... Evgeny / Pixabay   Руският посланик в ООН Виталий Чуркин каза, че сегашното напрежение между Русия и САЩ е може би най-силното от 1973 г. ...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?