Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Специален анализ: Защо кюрдите и Израел не се радват на сближаването „Путин-Ердоган“

oт   /  август 12, 2016  /  Коментарите са изключени за Специален анализ: Защо кюрдите и Израел не се радват на сближаването „Путин-Ердоган“

    Print       Email

Графика: Unsplash / Pixabay

 

Сирийският сайт „Ад дурар аш шамия”, близък до бунтовниците, споделя информация, получена от достоверни кюрдски източници, че няколко дни преди посещението на Ердоган в Санкт Петербург е затворен офисът на партията Демократичен съюз, ръководена от Салих Муслим, в Москва. Той беше отворен през месец януари 2016 г. По време на разговорите за Сирия турската страна е поставила въпроса за закриването на въпросното представителство. Руският президент Путин е отговорил, че няма информация за съществуването на такъв офис и че ще получи детайли по въпроса от външния министър Лавров.

Според цитирания сайт кюрдски източници изразяват съжаление, тъй като според тях няма да съществува звено, което да координира бойните действия, които водят кюрдите в Северна Сирия с руската страна. Военното крило на ПДС, а именно Частите за народна защита (ЧНЗ) воюват в този регион, както срещу ИДИЛ, така и срещу бунтовниците, които са подкрепяни от Анкара.

На този етап остава отворен въпросът дали кюрдите няма да паднат жертва на руско-турското сближаване.

Според сайта "„Ад дурар аш шамия”" това е снимка от представителството на Партията "Демократичен съюз" в Москва.

Според сайта „„Ад дурар аш шамия” това е снимка от представителството на Партията „Демократичен съюз“ в Москва.

Анализатори в Близкия Изток си задават въпроса дали Москва е готова да игнорира връзките си с кюрдите срещу прекратяването на подкрепата на Турция за бунтовническите групировки в Северна Сирия и респективно срещу затварянето на турско-сирийската граница за джихадисти и оръжие.

Очевидно трудна ще е дискусията и за прекласификацията на терористичните организации в Сирия. Става въпрос за милиции като „Нуредин Зънки”, „Ахрар аш шам”, фронта „Фатах аш шам” (бившата „Ал Нусра”) и други, които се ползват с директната подкрепа на Анкара. Руско-турските преговори ще повлияят и върху битката за Халеб, която се възприема като ключова в сирийската гражданска война.

Редица анализатори възприемат бойните действия във втория по големина град в Сирия като своеобразно повторение на големия бунт на Мюсюлманските братя през периода 1976 – 1982 г. в Сирия. На 16 юни 1979 г. привърженици на „Мюсюлмански братя”, по-специално на групировката „Въоръжен авангард” убиват между 50 и 83 курсанти – алауати (твърди се, че има и християни и сунити) в артилерийското училище в Халеб, което се намира в квартала Рамуса.

Сега кървавите сражения между правителствената армия и бунтовниците се водят точно по същите места. Нещо повече, командирът на милицията „Нуредин Зънки” Ясер Юсуф е син на полковник Ибрахим Юсуф, който, заедно с Аднан Укла, екзекутира кадетите във вече споменатото артилерийско училище в Халеб. Тези исторически факти, чиято давност е отпреди повече от 30 години, трудно могат да повлияят върху изтриването на конфесионалната вражда, съществуваща в обществото, а особено изострена в армейската институция в Сирия.

FaceReady

Харесвате този анализ? Присъединете се към нашите читатели в социалната мрежа. 

Последната е доминирана от алауитската общност, вследствие на френската колониална политика, стимулираща рекрутирането на малцинството за сметка на мнозинството. Този принцип има силен отпечатък и върху настоящата структура на сирийския армейски институт, особено в офицерския корпус.

Евентуалната руско-турска сделка едва ли би повлияла решително върху преодоляването на десетилетната конфесионална вражда и респективно би допринесла за окончателното и пълното омиротворяване на обстановката. В тази светлина просаудитския вестник „Шарк ал Аусат” отбелязва с безпокойство, че възможността за нова ос „Русия-Турция-Иран” се увеличава силно, особено след посещението на иранския външен министър Мохамед Зариф в Анкара.

В Тел Авив също не крият тревогата си от руско-турското сближаване и евентуалното преминаване на натовска Турция в коалицията „Русия-Иран-Ирак-Хизбула”.      

Ердоган наистина предприема нова външна политика. Аргументи в тази посока са данните, че в момента текът интензивни контакти за нормализирането на отношенията между Анкара и Дамаск, въпреки изявленията на турския външен министър Чавушоглу, че няма промяна на Турция спрямо Асад. На този етап, контактите се реализират от граждански лица, които имат силни позиции пред политическите ръководства на двете правителства.

Срещите се осъществяват в различни места, едно от който, е Техеран. Може би с това се обяснява и мълчанието на официален Дамаск за новите моменти в отношенията между Москва и Анкара. Поставянето на акцент върху принципа за „запазването на териториалната цялост на Сирия” на руско-турските преговори в Санкт Петербург, който е очевидно на антикюрдска основа, е обяснението за необходимостта от компромиси от двамата непримирими врагове – Ердоган и Асад.

В конкретния случай, принципът „няма вечни врагове и няма вечни приятели, а само вечни интереси” се интерпретира с „борба срещу по-голямото зло”, а именно лансираната кюрдска федерация в Северна Сирия, едновременно отхвърляна от Дамаск и от Анкара…..и от Техеран.

 

Продължи да четеш

Колко близо са кюрдите до своя държава?... „Халифатът“ на Абу Бакър ал Багдади е в сериозно отстъпление. Той загуби значителна част от контролираните от него територии в Сирия и Ирак. Ако п...
Кюрдите: Прелъстени и изоставени... Жени-войници от "Частите за народна защита" на пост във военния лагер "Рас ал-Айн", по времето, в което бяха подкрепяни от САЩ. Снимка: "Ройтерс" ...
Тайните игри на Ердоган Alexis / Pixabay   Още незасъхнало мастилото на сключеното споразумение с Израел, близкоизточни източници информират, че турският президен...
Новата политика на САЩ към кюрдите в Сирия... 12019 / Pixabay   Американските обещания да прекратят въоръжаването на сирийските кюрди вече са факт, независимо че кюрдската страна отрич...
Специално: Дали осмият опит на кюрдите да обявят с... 12019 / Pixabay   Краят на деветия месец на 2017 г. се оказа наситен с изключително активни за кюрдите събития в две арабски страни – Ирак и С...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?