Loading...
You are here:  Home  >  Дипломатически източник  >  Current Article

Норвегия затвори посолството си в България. Мисията в Букурещ покрива и нашата страна.

oт   /  юли 24, 2016  /  Коментарите са изключени за Норвегия затвори посолството си в България. Мисията в Букурещ покрива и нашата страна.

    Print       Email

stux / Pixabay

От началото на този месец, Норвегия вече няма посолство в България. Мисията на страната в Букурещ поема всички дейности, свързани с разрешителните за работа и пребиваване, както и консулските дейности за българи. Финландското посолство в София пък ще поеме кандидатите за виза, които искат да заминат за Норвегия. 

Ще бъдат затворени и мисиите в Астана (Казахстан), Лусака (Замбия) и Хараре (Зимбабве). Осло ще засили присъствието си в Хаити и Южна Индия, където ще открие ново генерално консулство.

„Министерството трябва да се адаптира към промените в света, взимайки предвид наличните ресурси за поддържане на мисии зад граница. Структурата на ведомството, разположението, задачите и приоритетите на мисиите в чужбина трябва непрекъснато да бъдат подлагани на оценка“, коментира министър Бьорге Бренде в края на миналата година.

Страната не е част от ЕС и има ангажимент да отделя средства под формата на грантове за страните членки в замяна на достъпа до единния пазар на съюза. По официални данни на външното министерство за периода 2009 – 2016 г. само за България са предвидени 126.6 милиона евро.

Бяха създадени десетки проекти, които бяха финансирани с пари от тези фондове.

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.