Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Ще разреши ли САЩ крупна сделка между Иран и „Боинг“?

oт   /  юни 19, 2016  /  Коментарите са изключени за Ще разреши ли САЩ крупна сделка между Иран и „Боинг“?

    Print       Email

blickpixel / Pixabay

 

Иран и американската корпорация „Боинг“ сключиха договор за покупка на 100 самолета, с които да се поднови остаряващият въздушен флот на Иран. Това съобщи ръководителят на иранската агенция за гражданска авиация в публикувано днес интервю за официалното правителствено издание, предаде Франс прес.

„От 250-те самолета в страната 230 трябва да бъдат сменени“, заяви Али Абедзаде и уточни, че спогодбата с „Боинг“ трябва да бъде одобрена от американското правителство.

Производителят е направил съответните постъпки пред финансовото ведомство на САЩ, но ако то не разреши сделката, не може да се посочи дата за подписване на споразумение, нито за евентуалното му влизане в сила, уточни иранският представител. Стойността на договора – 17 милиарда долара според някои медии – не е окончателна и подробностите ще бъдат уточнени в специални споразумения, добави той.

„Боинг“ потвърди в сряда, че преговаря с ирански авиокомпании за продажба на самолети за гражданската авиация, но изтъкна, че „за всяко споразумение ще се иска одобрение от американското правителство“.

Иран вече подписа през януари протокол за намерение за покупката на 118 самолета от европейския производител „Еърбъс“. Все още се очаква обаче одобрение на властите в САЩ и за тази сделка, тъй като над 10 на сто от компонентите на тези европейски машини са американско производство, отбелязва АФП.

RelatedPost

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.