Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Русия: Затягане

oт   /  май 31, 2016  /  Коментарите са изключени за Русия: Затягане

    Print       Email

Снимка: Evgeny / Pixabay

Застягане. Така може да се опишат някои от последните законодателни инициативи на управляващите през последните няколко седмици. В средата на май на първо четене през Държавната Дума се прие както създаването на Национална гвардия, така и законодателен пакет от антитерористични мерки.

На пръв поглед нищо изненадващо. Стандартни нормативни инициативи, които идват да отговорят на определени заплахи свързани с тероризма и произтичащите от това проблеми. А всичко това идва съвсем логично след по-пряката руска намеса в сирийския конфликт.

Един по-задълбочен прочит, поставен в правилния контекст обаче може да ни разкрие и целите, които реално се крият зад законодателните планове на Кремъл.

На първо място – създаването на Национална гвардия. Структура, натоварена със значителни правомощия. В тях влизат охранителни функции и ще се бори с бунтове и да предотвратява и ликвидира масови безредици. А това всичко под претекст, подчертан специално от самия руски президент, че структурата се създава с цел борба с тероризма и организираната престъпност. Структурата обединява досегашните вътрешни войски към МВР, специалните отряди за бързо реагиране, отрядите на милицията със специално предназначение и други. А както е предвидено – всичко това под ръководството на президента на Руската федерация.

Начело на новата силова структура застава един от най-лоялните на Путин хора – ген. Виктор Золотов. Предаността му към руския президент пък е проверена във времето. Още от времето, когато Золотов е охранявал кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, а Путин беше негов заместник. От този момент досега, генералът е бил началник на охраната на Путин като президент и част от най-близкото му обкръжение.

На второ място – приетият на първо четене пакет от антитерористични мерки. Или най-общо казано инициативата затяга режима около дейностите, които се определят в руския наказателен кодекс като „терористични“. Официалното становище на властите е, че по този начин се залага по-ефективно законодателство, което да предотвратява и попадането на руски граждани в бази, в които се подготвят участници в незаконни въоръжени формирования. А формален повод за прокарването на подобен тип законодателство е продължаваща опасност от дейността на „Ислямска държава“.

Въпреки реалната опасност от терористична активност на територията на Русия, особено след руската намеса в Сирия, тук трябва да се обърне внимание върху това какво третира руския наказателен кодекс като „тероризъм“. А той сам по себе си може да има широки тълкувания. Така например споделянето на проукраински материали в социалните мрежи може да бъде считано като тероризъм. Нещо повече, всяка една по-радикална опозиционна дейност също може да бъде считана за терироризъм. В това число подбуждане към митинги и протести, които няма позволението на властите, както и създаването на безредици на публични места.

Около двете законодателни инициативи в руския парламент прозира ясно едно – подготовката на властта за парламентарните избори, които ще се проведат през есента на тази година.

Но откъде идва страхът на Кремъл?

Споменът за масовите протести след парламентарните избори в края на 2011 г. още не е избледнял. Тогава с обвинения срещу властите за манипулация и фалшификация на изборите десетки хиляди излязоха по улиците на Москва, Санкт Петербург и други големи руски градове. Протестите бяха тежък удар върху легитимността на изборния процес в Русия. И това само месеци преди президентските избори, на които Путин трябваше да застане за трети път начело на Кремъл. Под знамената на тези протести се роди и т.нар. антисистемна опозиция, която беше дълго време трън в очите на управляващите кръгове.

Със споменатите по-горе законодателни инициативи се оформя и новата политическа линия на Кремъл – затягане на силовите подходи към евентуални нови протести. Посланието към антисистемните опозиционери е съвсем ясно – никакви незаконни действия няма да бъдат толерирани. Те ще бъдат третирани като терористични. А методите за справянето с тях ще са не по-малко категорични, а именно чрез сила.

Превантивните действия на властите са напълно логични. В Кремъл добре си дават сметка, че парламентарните избори ще бъдат нов повод на антисистемните либерални кръгове да демонстрират, че все още съществуват и за пореден път да оспорят легитимността на властимащите. Но опасността не идва толкова от шепа либерални кръгове, чийто мнение за властта е отдавна известно. Притесненията идват от тежката социално-икономическа обстановка, която няма никакви изгледи да се подобри в рамките на следващите месеци.

Към този момент, подкрепата към руските власти е значителна. Но въпреки това, тревогата за утрешния ден расте. Населението макар и бавно обеднява. Страхът на Кремъл е обоснован. Една либерална протестна искра в Москва може да запали огромното социално недоволство, което тлее вече месеци наред.

Продължи да четеш

Възникване на турско-руски съюз?... Ердоган и Путин. Снимка: Пресс-служба Президента Российской Федерации.   Серкан Демирташ, в. "Хюриет дейли нюз" Мнозина определиха срещ...
Владимир Путин „откри“ туристическия с... PublicDomainPictures / Pixabay   Според вицепремиера Дмитрий Козак Москва ще вдигне санкциите от турските строителни компании "до една-две сед...
Какво се крие зад телефонния разговор между Путин ... dondelord / Pixabay   Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин разговаряха по телефона днес и изразиха готов...
Специален анализ: Всички говорят за Путин. Но какв... Снимка: MariaShvedova / Pixabay   Украинската криза, руските удари в Сирия, последващото изтегляне на военните от близкоизточната страна, ...
Изненадващото изтегляне на Русия от Сирия – ... Снимка: Evgeny / Pixabay Пет месеца и половина. 9000 рейда на изтребители и бомбардировачи. Отсрочка за режима на Башар ал-Асад. Свалянето н...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Димитър Ганев е политолог. Докторант в катедра „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. От 5 години работи в социологическа агенция като политически анализатор. Чест коментатор в българските медии по актуалните политически събития.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?