Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

„Ал Нусра” задмина ИДИЛ по заплати, Сирия – огромен джихадистки трудов пазар

oт   /  май 7, 2016  /  Коментарите са изключени за „Ал Нусра” задмина ИДИЛ по заплати, Сирия – огромен джихадистки трудов пазар

    Print       Email

 

Както беше отбелязал един местен анализатор, Сирия се пригоди към „икономика на войната”. Един от неговите компоненти е трудовият пазар, на който се предлага работната сила, а работодателите я наемат. В страна, в която безработицата е почти 80%, живеещите под прага на бедността – 85%, в крайна бедност – 50%, а гладуващите – 34% от населението, местните милиции са един от основните работодатели. П

аричните потоци, предлагани от различните полеви играчи, са един от факторите, които силно влияят върху търсенето или пренасочването на безработните към отделните „трудови оферти”.

Сирийците са основната компонента в ИДИЛ, въпреки че командването на терористичната организация остава твърдо в ръцете на иракчаните. От приблизително 20-членен консултативен съвет (висшия оперативен орган) с променящ се състав, иракската квота е поддържана почти постоянна, на 50%.

Другата половина е разпределена между европейци, представители на страните от Персийския залив, други държави и Сирия. Така, организацията, в чийто редови състав доминират сирийците, е представено в ръководството приблизително с около 10%, т.е. един или двама члена. Логично, това предизвиква недоволство сред джихадистите от тази страна. Подобно неглижиране от страна на иракчаните, в полза на саудитците или на европейците, предизвиква реакция на все по-засилващо се напускане на редовете на ИДИЛ от страна на сирийския компонент.

Най-важната причина за недоволството на сирийците е силно заниженото им заплащане по отношение на чужденците.

В края на 2015 г. ИДИЛ намали почти на половина заплатите на своите бойци. Преди те получаваха стартова заплата от 400 долара месечно, а сега са вече около 250. В същото време ставката за сирийски джихадист стана 50 долара. За всяка жена или наложница – 50 долара, а за дете – 35 долара.

В същото време, „ал Нусра” изпревари ИДИЛ по размер на заплати, предлагайки 100 долара месечно на сирийците. В своеобразната класация, на второ място идва правителствената армия, която плаща по 63 долара, а Сирийската свободна армия – едва по 36 долара.

Става въпрос за базова заплата, която се променя паралелно с показаната квалификация и заемания пост във военната йерархия. Така например IT специалист, сапьор или човек, с експертиза в областта на химическите оръжия могат да получат заплати от по 3 000 -5 000 долара.

Битката между ИДИЛ и другите ислямистки милиции се определя, в много голяма степен от размера на предоставеното възнаграждение. Така например през 2015 г. „ал Нусра” беше разгромена в бежанския лагер „Ярмук”, тъй като много от нейните бойци преминаха на страната на ИДИЛ. Причината е по-високата заплата.

Тогава в тази позиция в „ал Нусра” даваха по 120 долара срещу 280 в ИДИЛ. Очевидно е, че заплатата се определя и от значението на позицията, в която се водят бойните действия, от рискът и от интензитета на бомбардировките.

Класическа пазарна инокомика!

Насочването на основните удари на антитерористичната коалиция срещу ИДИЛ, намаляването на приходите от нефт, както и луксът организацията да се прави на „държава”, с ангажимент за изплащане на заплати на чиновници и даване на субсидии на „държавни предприятия” (в това число и на основните хранителни стоки, категорично на хляба), ерозира конкурентноспособността на формацията на Абу Бакър ал Багдади спрямо тази на Абу Мохамед ал Джолани (лидерът на „ал Нусра”).

Това обяснява и засилената активност на „ал Нусра” през последните дни в провинция Халеб. Нещо повече, след загубата на нефтените кладенци в Източна Сирия, сирийският клон на Ал Кайда се базира предимно върху външни спонсори за разлика от ИДИЛ. Вероятно именно те са направили поредната инжекция, която върви в синхрон с преструктурирането на „Армията на завоеванието”, владееща провинция Едлиб. Последната е съставена от т.нар. бунтовнически милиции, сред които и една от най-големите „Ахрар аш шам” и които са финансирани от държави като Турция и Саудитска Арабия.

Бунтовническите отряди, които водят битката срещу ИДИЛ в северната част на провинция Халеб, сред тях са „Султан Селим І” , „Мохамед Завоевателят”, „Нуредин Занки” и други обикновено провеждат своите координиращи срещи с турското командване в пограничния град Килис. Това е и причината, именно последният да е постоянна мишена на снарядите на артилерията на ИДИЛ от сирийска територия.

Войната в Сирия е и война между спонсорите. Без привличането на местното сирийско население, бойните действия са невъзможни. Чужденците не са достатъчни. Макар размерът на „минималната заплата” да не е показателен, той е ориентир за моментното влияние на полевите играчи, както и перспективите за оформянето на техните „кантони”.

Продължи да четеш

Зловещо предупреждение: „Ислямска държава” изгори ... Victor32 / Pixabay   „Ислямска държава” публикува видео, в което двама оковани във вериги войници са изгорени до смърт. Това накара турско...
ИДИЛ избира заместник на „халифа“ ал Багдади...   Директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдул Рахман съобщава, че според източници в ИДИЛ, ръководството на теро...
Служител на холандското военно разузнаване се прис... Снимка: PublicDomainArchive / Pixabay   В обширна статия на испанския вестник „Конфиденсиал“ се прави анализ на съществуващия процес на пр...
Специален анализ: Поглед към новата столица на ИДИ... GidonPico / Pixabay През 2014 г. ИДИЛ окупираше 40% от територията на Ирак. Преди месец експерти оцениха територията на някогашния „халифат” на ед...
Да разколебаеш джихадистите. История за дезертьори... Victor32 / Pixabay   През ноември 2016 г. джихадистки източници съобщиха за убийството на един от второешалонните бунтовнически лидери – М...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?