Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Дипломатически игри: Без визи от изток? Без визи на запад?

oт   /  април 30, 2016  /  Коментарите са изключени за Дипломатически игри: Без визи от изток? Без визи на запад?

    Print       Email

kpgolfpro / Pixabay

 

Колко далеч е готова да стигне Европа по визовите облекчения за Турция и въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада?

В последните седмици Брюксел е изправен пред два важни дипломатически казуса. От една страна Турция използва лостове за натиск, за да постигне безвизово пътуване на своите граждани в ЕС. От друга страна, ЕК иска от САЩ ясен отговор за двойния аршин – едни граждани на общността да могат да пътуват без визи зад Океана, а други – не.

Играта на Анкара

В последните две седмици тя сериозно загрубя. На 23 април премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че Турция няма да изпълнява споразумението с Европейския съюз за реадмисия на мигранти, ако не получи безвизов режим с ЕС. Той изрази увереност, че Европейският съюз ще предприеме необходимите мерки за изпълняване на своите ангажименти по сделката докрай.

Това се случи в същия ден, в който в страната пристигнаха германския канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Коментар по тази тема от тях нямаше, защото вероятно дори и самите те са били изненадани от директното искане на министър-председателя на Турция.

В крайна сметка, чак след една седмица върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини потвърди, че Анкара няма да получи отстъпки от обичайните изисквания за отпадането на визите за достъп до държавите от Общността.

„Не виждам причина турските власти да се опасяват, че ако изискванията са изпълнени, няма да бъде издадена препоръка за отпадането на визите за турските граждани”, каза Могерини.

Нашата прогноза е, че е изключено в близките две години визите за турци да отпаднат. Колкото и да настоява Анкара, Турция е много далеч от момента, в който ще получи безвизов режим. На пръв поглед Могерини отрече въпросът за визите да е свързан с темата за човешките права и свободата на медиите, но самият факт, че коментира темата веднага след това е достатъчно показателен.

„Въпросът със свободата на медиите в Турция е по-труден. Когато имаме подобни проблеми, най-притеснителното за нас е, че тези стъпки отдалечават страната от европейските ценности и стандарти, а турските граждани винаги са изразявали привързаност към тях”, каза тя.

Играта със САЩ

Ако напрежението на изток е осезаемо, на запад също отново се заговори за визи. В началото на април Европейската комисия съобщи, че обмисля дали да накара американските и канадските граждани да кандидатстват за европейски визи, преди да посетят ЕС.

Това се случва по силата на директива, която влезе в сила на 20 декември 2013 година. Тя изисква страните от Съюза да „реагират заедно“ по визови въпроси, особено в случаи, при които чужди държави „се отнасят по различен начин към гражданите на ЕС“.

Това не е първият опит на ЕК да повдигне въпроса пред Вашингтон. През 2014 г. Брюксел даде срок от шест месеца да отпаднат визите за граждани на Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия, като заплаши с въвеждането на визи за американски дипломати.

В крайна сметка не се случи нито едното, нито другото.

Две години по-късно ситуацията не се е променила особено, освен ако американците не решат да направят компромис към страните от Източна Европа, в който руското влияние се засилва. Нашата прогноза е по-скоро скептична, но по тази тема може да има развитие в следващите няколко месеца.

Продължи да четеш

Майкъл Флин – генералът, който седеше на мас... Пътят на бившия директор на военното разузнаване на САЩ от чест гост в предаванията на RT до поста Съветник по национална сигурност на Доналд Тръм...
Турски завой към Русия и Иран; влошаване на отноше... Три дни след неуспешния опит за военен преврат в Турция се наблюдава висока дипломатическа активност от страна на Анкара. Турция е изпълнена с решим...
Европа прави все повече отстъпки пред Турция. ЕК н... Снимка: falco / Pixabay   Отстъпките пред Турция стават все повече. След като снощи турският премиер Давутоглу заяви, че отпадането на виз...
Пет ирански условия за ново споразумение…..к...   След 12-те условия на САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Иран отговорът на Ислямската република не закъсня. Духовният ръко...
Как Румъния не предаде на Турция кюрдска активистк... 37-годишната кюрдска активистка Налан Орал, който живее в Белгия, бе освободена във вторник в Румъния след като 17 дни беше задържана. Тя е аресту...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?