Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

Боксьорът, който планираше да окървави Ватикана

oт   /  април 30, 2016  /  Коментарите са изключени за Боксьорът, който планираше да окървави Ватикана

    Print       Email
ital

Италианската полиция показа снимка на боксьора Абдерахим Мутахрик, който е планирал терористичен акт в сърцето на Рим.

 

През седмицата италианската полиция арестува четирима души във връзка с разследване срещу предполагаем джихадист от марокански произход. Мъжът, който живее в Италия е получил заповед от „Ислямска държава“ да организира атентат в Рим по време на Свещената година за католическата църква.

Прокурор Маурицио Романели от Милано заяви, че службите са подслушвали телефон на заподозрения чужденец заради предполагаеми негови връзки с „Ислямска държава“.  След това са прихванали разговор между трима заподозрени, в който се е обсъждал план за атака на Ватикана и израелското посолство в Рим.

„Заклевам се, аз ще съм първият, който ще удари в сърцето на кръстоносците, ще ги атакувам във Ватикана, по божията воля“, казал единият. В друг разговор същият човек заявил, че планира акция срещу израелското посолство и дори заявил, че вече е закупил оръжие от албанец в Италия.

Сред арестуваните е роденият в Мароко Абдерахим Мутахрик и неговата съпруга Салма Бенчарки. Двамата планирали да отпътуват от град Леко, в който живеели, за териториите под контрола на ИД, като вземат със себе си и двете си деца на 2 и на 4 години.

Мутахрик е боксьор и е имал италианско гражданство.

На снимка, разпространена от италианската полиция Мутахрик позира в боксов екия в цветовете на „Ислямска държава“.

italll

Задържан е и мароканецът Абдерахман Хачия, на 23 години, който също планирал да пътува за териториите под контрола на ИД. Той е бил арестуван в град Варезе.

Със сигурност се знае, че заподозрените са изготвили конкретен план за действие, като властите се въздържат от подробности. Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано заяви в италианската телевизионна програма Матино Чинкуе, че арестуваните са имали „много лоши намерения“.

За разлика от другите големи европейски столици Италия не е ставала обект на кървави атентати, каквито се случиха в Белгия и Франция. Въпреки това властите и службите в страната работят с повишено внимание и периодично задържат хора с предполагаеми връзки с „Ислямска държава“.

 

Продължи да четеш

Москва се страхува от „Ислямска държава 2... GLady / Pixabay   На 21 февруари беше публично оповестено, че ЦРУ прекратяват помощта за определени отряди на въоръжената сирийска опозиция. Т...
Подемът на джихадистите в Германия... Джихадистката мъглявина е във възход в Германия от две години особено сред младите имигранти, среда, в която извършителят на атентата в Берлин се ...
Новите изпитания пред йорданската борба с екстреми... tpsdave / Pixabay   Скорошното интервю на йорданския крал Абдула II за легендарното предаване на американската телевизия CBS News "60 мину...
„Даеш(Не)Ислямска държава“: Структура ... На пазара вече е книгата "Даеш(Не)Ислямска държава" на проф. Владимир Чуков. Публикуваме ексклузивен откъс от изследването на известния български ар...
Какво са замисляли стоящите зад експлозията в пете... Експлозията в петербургското метро припомни на руснаците, че живеят в страна, където терористичната опасност, уви, е все така актуална. Изпълни...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.