Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Ще бъде ли обвинен Рияд в организирането на атентатите от 11/9?

oт   /  април 25, 2016  /  Коментарите са изключени за Ще бъде ли обвинен Рияд в организирането на атентатите от 11/9?

    Print       Email

skeeze / Pixabay

 

Американското правителство се готви да декласифицира и обяви публично документи, които доказват съпричастност на саудитски официални лица към организирането на атентатите от 11 септември 2001 г.

Смята се, че окончателното решение за сваляне на грифа „секретно“ на част от 28-страници документи ще бъде взето от президента Барак Обама през юни. Документите, които се съхраняват в секретната секция на американския Конгрес съдържат информация от разследване, за което до този момент не се е говорело публично..

В тях се посочват „специфични източници на чуждестранна подкрепа за някои от терористите, докато те са се намирали на територията на САЩ“.

Това ще даде частичен отговор на въпроса дали 19-те терористи/15 саудитци/ са извършили атентата сами или са получили чужда помощ, за да атакуват САЩ.

Почти цялата западна преса днес коментира, че властите в Рияд винаги са отричали съпричастност с терористичните актове. Иронията е в това, че Рияд официално заяви, че Саудитска Арабия би приветствала отварянето на въпросните документи, което „би ни позволило да отговорим на всички обвинения по ясен и категоричен начин“.

Наблюдатели подчертават, че темата за евентуалното разгласяване на секретните документи идва на фона на сериозно обтягане на отношенията между Вашингтон и Рияд. Сунитското кралство вярва, че САЩ не действат категорично срещу растящото иранско влияние в Близкия Изток.

Бивши американски конгресмени вече повдигат въпроса за ролята на саудитсия дипломат Фахд ал Тумайри от саудитското консулство в Лос Анджелис, който е подозиран като човек, помогнал на двама от атентарите  след пристигането им в Калифорния. През 2003 г. Тумайри получи забрана за влизане в САЩ  през 2003 г. Друг съмнителен саудитец е Омар ал Баюми, който е подозиран, че е бил служител на саудитските служби и също е помогнал на терористите.

Продължи да четеш

Пет ирански условия за ново споразумение…..к...   След 12-те условия на САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Иран отговорът на Ислямската република не закъсня. Духовният ръко...
Саудитските лидери… и „силното” западно женс... Саудитска Арабия е силно консервативна държава. В нея трибализмът има дълбоки корени. Неговата праволинейност често е пречупена от задкулисните иг...
Междувременно… се решава съдбата на Сирия... ErikaWittlieb / Pixabay   Твърде противоречиви са оценките за свършеното в Астана, Казахстан от правителството и опозицията в Сирия. Макар...
За по-малко от 24 часа: Вашингтон с противоречиви ... PublicDomainPictures / Pixabay   Първите дипломатически ходове на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп са повече от противоречи...
Майкъл Флин – генералът, който седеше на мас... Пътят на бившия директор на военното разузнаване на САЩ от чест гост в предаванията на RT до поста Съветник по национална сигурност на Доналд Тръм...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?