Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Европа прави все повече отстъпки пред Турция. ЕК не използва „геноцид“ по отношение на арменците?

oт   /  април 24, 2016  /  Коментарите са изключени за Европа прави все повече отстъпки пред Турция. ЕК не използва „геноцид“ по отношение на арменците?

    Print       Email

 

Отстъпките пред Турция стават все повече. След като снощи турският премиер Давутоглу заяви, че отпадането на визите за турски граждани е „жизненоважно за Турция“, а германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейския Съвет Доналд Туск не възразиха, днес стана ясно нещо, което на пръв поглед няма да влезе в масово в новините.

Германски оркестър осъди натиска на Турция върху него и върху Европейския съюз да не бъде използвана формулировката „геноцид“ по време на концерт в памет на убитите през 1915 г. в Османската империя арменци.

„Това е посегателство срещу свободата на изразяване“, заяви директорът на Дрезденския симфоничен оркестър Маркус Ринт.

Според него постоянното представителство на Турция при ЕС е поискало от Европейската комисия да отмени субсидията в размер на 200 000 евро, отпусната на неговата филхармония за този проект, с аргумента, че е използвана формулировката „геноцид“.

ЕК е запазила субсидията, но приканила оркестъра да „смекчи“ коментарните текстове и премахнала всяко споменаване на концерта от своя сайт.

„Смятаме всичко това за много спорно“, заяви Ринт.

БТА съобщава, че говорителка на ЕК призна, че споменаванията на концерта са били изтрити от сайта на Комисията. Тя обясни, че мярката е временна, докато бъде обсъдена нова формулировка с организатора на проекта. В състава на оркестъра, който изпълнява концерта, са включени турски и арменски музиканти. Проектът е замислен да допринесе за помирение, но по всичко изглежда, че той ще претърпи промени.

Днес Армения и арменците по цял свят отбелязват годишнината от началото на масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г.,

Това е поредната отстъпка пред турските искания от страна на ЕС. Заради тази политика канцлерът на Германия Ангела Меркел се срина до едва пето място в класация на най-популярните политици в страната.

Още един арест в Германия

Лидерът на германската Партия на пиратите – Бруно Крам бе арестуван по време на протест, защото рецитирал поема, в която „обидил представител на чужда страна“.

В момента на ареста Крам всъщност правел „литературен анализ“ на поемата, заради която сатирикът Ян Бьомерман е заплашен да получи присъда затвор поради обиди на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Искат обяснения от посланика на Турция в Анкара

Холандският посланик в Турция е бил извикан в министерството на външните работи заради публикуването в холандския печат на карикатура на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС, като се позова на вестник „Хюриет“. Турското външно министерство „изразило безпокойство във връзка с тези публикации“.

Холандският посланик от своя страна поискал обяснения от турските власти заради призива им към турците в Холандия да докладват за хора, които обиждат Турция или Ердоган.

 

Продължи да четеш

Войната на Виктор Орбан http://www.youtube.com/watch?v=m3nb5-5Y2XQ   "Трябва ли да се позволи на ЕС да взема решенията за преселване в Унгария на лица, които не са...
Дипломатически игри: Без визи от изток? Без визи н... kpgolfpro / Pixabay   Колко далеч е готова да стигне Европа по визовите облекчения за Турция и въвеждането на визи за граждани на САЩ и Ка...
Рейтингът на Меркел се срина. Ще се кандидатира ли... Снимка: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu   Канцлерът Ангела Меркел се нареди едва пета в класацията на най-популярните политици в Германия, пок...
Защо отношенията между Германия и Турция са толков... taxicologne / Pixabay   Ескалиралото през последните седмици напрежение между Германия и Турция е изригване на вулкан, който клокочи от де...
Как да се държим с Турция след 16-ти април?... Freepht / Pixabay   Мощната турска държавна машина едва ли ще допусне провал на референдума на 16-ти април. На карта е заложена политическ...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?