Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Когато пушката гърми

oт   /  април 20, 2016  /  Коментарите са изключени за Когато пушката гърми

    Print       Email

 

Нестабилността в Близкия Изток и Сирия увеличава печалбите от търговията с оръжие. Защо обаче Европа продължава да продава на Саудитска Арабия?

Геополитиката върви ръка за ръка с много големи финансови интереси. Събитията в последната една година показват, че Русия се превръща във все по-важен фактор, което е подплатено с милиарди долари допълнителни постъпления от продажба на оръжие по света.

Новата геополитическа стратегия за намеса в Украйна и опит да директно влияние върху събитията в Близкия Изток придават допълнителна тежест и на оръжейните доставки на Русия по света.

По данни на близкия до Кремъл вестник „Комерсант“ от миналия месец, Русия е продала миналата година оръжия за 14,5 милиарда долара, а поръчките са стигнали рекордно ниво от 1992 г. насам – 56 милиарда долара. Основните доставки са били за традиционни партньори на Русия – Индия и Ирак.

По думите му през 2016 г. руските оръжейни търговци „ще отделят специално внимание и на Алжир, който е готов да купи бомбардировачи Су-32 и противовъздушни системи „Антей-2500“, и ще работят и по изпълнението на сключени вече договори с Египет и Китай.

Освен „големите надежди, свързани с Китай и Индия“, всекидневникът отбелязва и все по-активните преговори в сектора със Саудитска Арабия – Риад проявява интерес към зенитноракетните системи Ес-400 и оперативно-тактическите ракетни козплекси „Искандер-Е“ руско производство. Източниците му обаче „не хранят илюзии и прогнозират „трудни преговори с неочевиден резултат“.

Двойната игра със Саудитска Арабия

Въпреки атентатите в Париж и Брюксел и заплахите от радикален ислям в различни точки на Европа, европейски правителства продължават да продават оръжие на Саудитска Арабия. През първата половина на 2015-та Саудитска Арабия е била третия най-голям вносител на германско оръжие. На 15 октомври френското правителство обяви грандиозни дългосрочни оръжейни договори с Риад на стойност 10 милиарда долара.

Белгийското оръжие също традиционно се пласира добре из различни точки на света, закупено със саудитски пари. Рияд миналата година е купил белгийско оръжие за 397 милиона евро и това е три пъти повече спрямо 2013 година.

За това се заговори едва след атентатите в Брюксел като все повече общественици призовават тази търговия да спре. Белгийското правителство и парламентарните партии обсъждат преосмислянето на отношенията със Саудитска Арабия. Федералните власти признаха открито, че Рияд е проводник за разпространението на радикален ислям.

Какво се случва в България?

България също търгува със Саудитска Арабия. През 2014-та Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са купили от България оръжие за десетки милиони долари като според публикация на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) това оръжие е предназначено за бунтовнически групировки в Сирия. Подобна публикация се появи и в руските медии.

Миналата седмица няколко издания цитираха руския Център за анализ на световната търговия с оръжие, според който България изпраща в Сирия автомати “Калашников”, картечници ПКМ и ДШГ, гранатомети РПГ-7. Освен това са засечени противотанкови ракетни комплекси “Фактория”.

В същото време САЩ продължава да е продавач номер едно на оръжие в света. Американците контролират около 50% от пазара като за 2014-та са продали оръжие за 36,2 млрд. долара. На трето място е Швеция с 5,5 млрд. долара приходи, четвърти са французите с 4,4 млрд.

Най-големият купувач на американско оръжие през 2014-та е Южна Корея, ключов американски партньор, който периодично обновява арсенала си заради заплахата от Северна Корея. Ирак е вторият най-голям пазар за САЩ, а Бразилия в момента е най-големият клиент за шведски изтребители.

 

Продължи да четеш

Саудитска Арабия е сред най-големите купувачи на о... Chickenonline / Pixabay Саудитска Арабия е вторият по мащаб купувач на оръжие, произведено в Белгия. Това съобщават местни медии, като се позовава...
Русия – Запада: големите газови маневри на Б... LoggaWiggler / Pixabay   Газовата война на Балканите е мълчалива, но тази борба за влияние между Русия и Запада тегне над бъдещето на този...
Саудитските лидери… и „силното” западно женс... Саудитска Арабия е силно консервативна държава. В нея трибализмът има дълбоки корени. Неговата праволинейност често е пречупена от задкулисните иг...
Майкъл Флин – генералът, който седеше на мас... Пътят на бившия директор на военното разузнаване на САЩ от чест гост в предаванията на RT до поста Съветник по национална сигурност на Доналд Тръм...
Западни топ-разузнавачи: След Алеппо следващата би... MichaelGaida / Pixabay   През последните четири дни се проведоха множество срещи, в различни формати, на които се обсъждаше ситуацията в С...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?