Loading...
You are here:  Home  >  Оценка на последствията  >  Current Article

Оптимизмът около българските залежи на нефт и газ

oт   /  април 19, 2016  /  Коментарите са изключени за Оптимизмът около българските залежи на нефт и газ

    Print       Email

Oil_platform_P-51_(Brazil)

Дълбоките залежи у нас все още са неизследвани. Румънските находища обаче будят оптимизъм.

В началото на 2012-та година в централата на OMV във Виена настъпва оживление. Открито е голямо газово находище в румънски териториални води. Очакванията на експертите от ExxonMobil са се оказали верни – в Черно море има газ. И то много.

Находището „Домино-1“ се намира на 170 километра от румънския бряг, а запасите се намират на 3 000 метра под морското равнище. Експлоатацията и добивът ще започнат през 2018-та, като прогнозираното количество, което може да бъде добито достига 84 млрд. кубически метра. Именно неговото откриване насочват аналитичните звена на големите петролни и газови компании отново към български води.

Черно море е аналог на Каспийско море, казват редица експерти през годините. То изключително слабо изследвано – едва 5% от територията му е проучвана и то за залежи на малка дълбочина.

Проблемът е, че ниските цени на петрола и газа през 90-те спират всички потенциални компании, които биха проучвали българските залежи защото сондажите в морето са изключително скъпо начинание – само един сондаж  достига до 100 милиона долара в зависимост от дълбочината. Отливът от страната ни настъпва в средата на 90-те, когато цената на петрола пада под 9 долара/барел.

Така че българският потенциал остава неизяснен през следващите десетилетия.

BullyI_10x7_fmt

Огромният плавателен съд, построен в Китай, изпълни няколко важни сондажа за „Shell” край Бенин, Габон и Турция.

Блокът „Хан Аспарух“ е един от най-интересните участъци в цялата акватория на Черно море. Ако трябва да сравним българския участък с румънския му съсед „Нептун“, на територията на който беше открито находището „Домино-1“, характеристиките са сходни, като „Хан Аспарух“ е с почти 50% по-голяма площ – 14 000 квадратни километра.

Присъствието на OMV в консорциума, заедно с Total и Repsol, които ще правят сондажите доказва, че от компаниите очакват да открият газ и нефт, но по-голямата част от информацията какво са показали техните собствени 3-D проучвания, е конфиденциална.

Ясно е, че трите големи компании ще направят два сондажа, като всеки ще надхвърли цена от 100 милиона евро. От своя страна Total ще инвестира около 1 млрд. евро в цялата операция. Екипажът на кораба “Noble Globetrotter II”, който вече акостира в Бургас има трудната, но интересна задача да даде отговор на въпрос, който от десетилетия вълнува всички.

Най-оптимистичните очаквания са, че в блока има залежи, които ще гарантират газовата ни независимост в следващите 30-40 години и то при положение, че ако бъдат открити, българската държава ще получава до 30% от приходите или добива.

Продължи да четеш

Политиката се променя, тръбопроводите остават... klassensprecher930 / Pixabay   На 10 октомври в Истанбул бе подписано споразумение за строителството на трети тръбопровод, по който ще се ...
Петролът: Защо е евтин и няма да поскъпне скоро... Снимка: sundem / Pixabay Повече от година цената на петрола се срива. Добивът и предлагането са далеч по-големи от търсенето, което в комбинация с...
Таджикистан забрани на имамите да проповядват... chidioc / Pixabay Вчера Дирекцията по вероизповеданията на Таджикистан е издала заповед всички имами, завършили в чуждестранни учебни заведения и ...
Националистите на Балканите се възползват от катал... HypnoArt / Pixabay   Катарина Субашич от АФП -  Сепаратистките стремежи в Каталуния засилиха гласовете на националистите на Балканите, ...
Провалът на турските служби в Сюлеймание... MichaelGaida / Pixabay   Вероятно информацията на сирийския активист и политик от кюрдски произход, живеещ в Афрен Ризан Худу ще се окаже ...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?