Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

Терористите свалиха “Нощен ловец“. Опасност за гражданските полети в Близкия Изток

oт   /  април 18, 2016  /  Коментарите са изключени за Терористите свалиха “Нощен ловец“. Опасност за гражданските полети в Близкия Изток

    Print       Email

Manpad

Абсолютно телеграфно и без подробности, една новина премина през емисиите в началото на миналата седмица. Руското министерство на отбраната съобщи, че на 11 април „при катастрофа край Хомс“ се е разбил руски военен хеликоптер Ми-28H.

Двамата пилоти са загинали и техните тела са били изтеглени от мястото на инцидента от руски командоси, които са ги транспортирали в база Хмеймим в северна Сирия. Руските власти подчертаха, че хеликоптерът „не е бил свалян“.

Израелски източници обаче се противопоставят на това заключение. Според израелския аналитичен сайт Дебка, близък до службите в страната, военната машина е била свалена с ракета земя-въздух, което ражда доста въпроси.

Това е четвъртият свален руски летателен апарат само в рамките на 30 дни. Според източниците на дебка, причината са модерни ракетни системи „земя-въздух“, които се изстрелват от рамо. Те са на разположение на бойците от „Нусра“ и „Ислямска държава“.

Щурмувият хеликоптер Ми-28H разполага с най-ново поколение защитна система „Президент-С“, която може да противодейства срещу потенциални активни и пасивни заплахи. „Президент-С“ разполага с предупредителна система, инсталирана на четири външни точни на хеликоптера, радар и контролна конзола, която може да идентифицира за части от секундата приближаваща ракета, която да неутрализира светкавично.

Военни експерти коментират, че тази система е програмирана да защитава машината от по-старо поколение ракети като Стрела-2 и Стрела-3, но явно е уязвима срещу по-нова генерация и това е причината терористите да свалят военния хеликоптер в Сирия.

Точно един месец по-рано Миг-21 на сирийската авиация беше свален с подобни, изстрелвани от рамо ракети. Бойците от „Джайш ал-Наср“, който оперират около Хама изстреляха две ракети срещу самолета и убиха пилотите, които успяха да катапултират.

На пети април отново имаше подобен инцидент край Алепо. Бунтовниците свалиха Су-22 на сирийската авиация. Единият пилот беше убит на земята, а другият бе отведен в плен.

Надали Москва и Дамаск ще коментират случая официално. Страшното обаче е, че нито едно западно разузнаване няма идея с колко подобни системи разполагат бунтовници и терористи в Сирия. Няма спор, че тези оръжия представляват непосредствена опасност пред гражданските полети в целия Близък Изток.

Продължи да четеш

Частен „османски“ университет откри фи... Mojpe / Pixabay   Създаденият през 2016 г. частен „Османски университет” в Турция разкрива свой филиал в „аграрните райони” на провинция Х...
Специален анализ: Поглед към новата столица на ИДИ... GidonPico / Pixabay През 2014 г. ИДИЛ окупираше 40% от територията на Ирак. Преди месец експерти оцениха територията на някогашния „халифат” на ед...
Опасната игра на Франция в Близкия Изток... MichaelGaida / Pixabay   Видимо е разделението между интересите на трите големи европейски държави в Близкия Изток. Ако Германия и Великоб...
Зловещо предупреждение: „Ислямска държава” изгори ... Victor32 / Pixabay   „Ислямска държава” публикува видео, в което двама оковани във вериги войници са изгорени до смърт. Това накара турско...
ИДИЛ избира заместник на „халифа“ ал Багдади...   Директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдул Рахман съобщава, че според източници в ИДИЛ, ръководството на теро...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?