Loading...
You are here:  Home  >  Дипломатически източник  >  Current Article

Когато Дилма назначи Лула

oт   /  март 18, 2016  /  Коментарите са изключени за Когато Дилма назначи Лула

    Print       Email

 

В Бразилия се разиграва истински цирк, достоен за филм на Костурица. Десетки хиляди отново са по улиците, защото президентката с български корени Дилма Русеф назначи за шеф на канцеларията си бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, за да го предпази от съдебно преследване. Той пък е човекът, който издигна нейната кандидатура и буквално я направи президент на страната преди години.

Руската редакция на „Би Би Си“ коментира, че Лула е подсъдим около най-големият корупционен скандал в историята на Бразилия. Преди две седмици Лула бе привикан на разпит като заподозрян в пране на пари при мащабно разследване за корупция в петролната компания „Петробраз“.

Така последва спасителният ход на Дилма към Лула.

На 16 март съдията Сержио Моро, оглавил разследването на корупционния скандал в „Петробраз“, публикува запис от подслушан телефонен разговор между Русеф и Лула, в който президентката предлага да му изпрати, „ако бъде необходимо“, документ, че е назначен на длъжност в правителството. Критиците на кабинета тутакси заявиха, че става дума Лула да бъде защитен от наказателно преследване.

Самата Дилма Русеф отрича, че се опитва да предпази бившия държавен глава. По думите й „назначаването на Лула да Силва е от огромно значение по две причини. Първата е безспорният политически опит на експрезидента. Втората – че той познава страната, нуждите й, има и стратегическата визия, необходима за нейното развитие. Участието на такъв човек (в управлението) е голямо постижение за моето правителство“.

Опозицията отбеляза също, че назначаването на Лула може би е незаконно, тъй като не е било публикувано в държавен вестник. В отговор Дилма Русеф нареди – за пръв път в бразилската история, да се отпечата извънредно издание на вестника. Да ви звучи познато?

В анализа си, колегите от руската редакция на „Би Би Си“ пишат още, че бразилското общество е разцепено надве. По-бедните слоеве от населението подкрепят „Партията на трудещите се“, Дилма Русеф и Лула, защото последните водеха и водят политика за развитие на страната, която спаси от мизерия милиони хора. По-богатите бразилци са разтревожени най-вече от проблемите около корупцията.

Как ще приключи всичко това?

По думите на бразилския политолог Жайро Николао, политическата ситуация напомня филмите на Тарантино, в които множество хора стрелят едни срещу други по едно също време – и чак щом се разсее пушекът, виждаме кой още е на крака.

Тарантино ли? Не, тук по-скоро става дума за балкански сюжет.

 

Продължи да четеш

Как Турция вижда себе си след 16-ти април?... niekverlaan / Pixabay Статията на известния колумнист Мурат Яткин от вестник „Хюриет“ е много показателна за очакванията за развитие...
Светът на Доналд Тръмп – специална колекция... sambeet / Pixabay   САЩ вече имат своя нов президент. През изминалите няколко месеца се опитахме да анализираме външнополитическите наглас...
Тръмп влезе в Белия дом с рекордно нисък рейтинг... WikiImages / Pixabay   Поне в едно отношение новоизбраният американски президент Доналд Тръмп вече надминава всичките си неотдавнашни пред...
Извънредно: Вашингтон изгони 35 руски дипломати. О... Fotocitizen / Pixabay   САЩ дадоха срок от 72 часа на 35-ма руски дипломати да напуснат страната. Затворени са и две руски представителств...
Денят на зависимостта: Фалшивите новини и дипломац... xusenru / Pixabay Предполагаемата намеса на Русия в президентските избори на САЩ променя играта. Фалшиви новини и манипулации заливат хората по ця...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.