Loading...
You are here:  Home  >  Оценка на последствията  >  Current Article

Докато Европа преговаря с Турция, ПКК разпъна палатка в Брюксел

oт   /  март 18, 2016  /  Коментарите са изключени за Докато Европа преговаря с Турция, ПКК разпъна палатка в Брюксел

    Print       Email

PKKTENT

Белгийските власти са позволили на представители на Кюрдската работническа партия (ПКК) да разпъне палатка точно зад сградата на Европейския съвет, където днес се срещат Турция и ЕС.

Турският вестник „Хюриет“ пише, че един от лидерите на ПКК в Белгия Ремзи Картал е направил от палатката изявления пред медиите, в които осъжда антитерористичните операции в Югоизточна Турция. По палатката има много символи на групировката, която е призната за терористична организация от Европейския съюз, а малък брой полицаи се грижат за сигурността на района. Въпреки даденото миналата седмица обещание за сътрудничество в борбата с тероризма, белгийските министри не са попречили на разпъването на палатката, коментира изданието.

БТА съобщава, че представители на белгийското вътрешно министерство не отговориха на въпрос на Анадолската агенция за това дали присъствието на палатка на терористична организация зад сградата на Европейския съвет, където ще се състои срещата на върха, не представлява риск за сигурността.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу критикува миналата седмица Белгия, че прилага двойни стандарти спрямо различните терористични организации и призова да се проявява еднаква чувствителност, както към „Ислямска държава“, така и към действащи в Турция терористични организации като ПКК и Революционната партия и фронт за народно освобождение.

И двете организации, които в последно време възобновиха терористичната си дейност в Турция, са признати за терористични от Европейския съюз. Въпреки това и двете организации са изключително активни в Белгия. Някои от лидерите на ПКК живеят в Брюксел, а от столицата на Белгия се излъчва и телевизионен канал, който подкрепя целите на ПКК.

Последната антитерористична операция на белгийските власти срещу членове на ПКК е от 2010 г.

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.