Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Изненадващото изтегляне на Русия от Сирия – блъф или реалност?

oт   /  март 15, 2016  /  Коментарите са изключени за Изненадващото изтегляне на Русия от Сирия – блъф или реалност?

    Print       Email

Powered by Guardian.co.uk

Снимка: Evgeny / Pixabay

Пет месеца и половина. 9000 рейда на изтребители и бомбардировачи. Отсрочка за режима на Башар ал-Асад. Свалянето на руски пътнически самолет над Египет и разрив в отношенията между президентите на Русия и Турция. Това е краткото обобщение на руската намеса в Сирия,  която промени безвъзвратно геополитическите контури на конфликта, продължаващ повече от пет години.

„Смятам, че целите, които бяха определени пред Министерството на отбраната бяха изпълнени“, обяви небрежно Владимир Путин в понеделник вечерта, информирайки света за  предстоящото изтегляне на руските войски от Сирия.

Но най-ясно заявената цел на „борбата с тероризма“,  толкова характерна за незавършените войни  очевидно не е постигната. Ислямска държава си е все още там.

Британският „Гардиън“ отбелязва, че изтеглянето сега ще попречи руската мисията в Сирия да се превърне в една дълга, изтощителна афера с растящи руски жертви.

„По отношение на сирийския конфликт сред военните няма огромен ентусиазъм, а по-скоро тревога за забавяне на мисията. Колкото повече военни сили имаш там, толкова по-уязвими стават те „, казва пред изданието Марк Галеоти, професор по глобалните въпроси в Нюйоркския университет, който е базиран в момента в Москва.

Съобщението на Путин от снощи изненада военните анализатори, които в момента се питат дали това изтегляне е истинско. Руският президент нареди изтеглянето да започне във вторник, но не даде крайна дата.

Също така е пределно ясно, че въздушната база край Латакия, от която Русия започна своите въздушни удари, ще продължи да функционира.

Не е известно и колко „малък“ ще бъде и „малкият контингент“, който ще остане на терен. След като вече инфраструктурата е построена, нищо не може да се спре Русия да разположи нови армейски части още по-бързо и неочаквано, отколкото в края на септември.

„Никой не искаше да преговаря с Русия след Украйна, а целта на кампанията Сирия беше да принуди Запада да започне да се съобразява с Русия отново“, смята независимият военен анализатор Александър Голц. „Точно това се случи. И сега те излизат от конфликта с минимални загуби. Мисля, че това е доста брилянтен тактически ход“.

Продължи да четеш

Специален анализ: Русия и САЩ решиха съдбата на Ба... Alexis / Pixabay   Два отделни източника, отстояващи различни гледни точки, дават сходна информация за ключово предстоящо събитие в Сирия....
Специален анализ: Когато големите играят пинг-понг... Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay   Превземането на града-музей, наречен още и „пустинната перла” Палмира се превърна в безпрецедентен полити...
Башар Асад нарече химическата атака „изфабри... снимка: EPA/SANA   Предполагаемата химическа атака срещу сирийския град Хан Шейхун е изцяло изфабрикувана, за да послужи като претекст, оп...
Майкъл Флин – генералът, който седеше на мас... Пътят на бившия директор на военното разузнаване на САЩ от чест гост в предаванията на RT до поста Съветник по национална сигурност на Доналд Тръм...
Границите на приятелството между Путин и Ердоган... WikiImages / Pixabay   Протичането на двете ключови битки в Мосул и Алеппо показват невероятната видима и задкулисна динамика, в която са ...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?