Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

Краят на Омар Чеченеца – джихадистът с рижата брада

oт   /  март 12, 2016  /  Коментарите са изключени за Краят на Омар Чеченеца – джихадистът с рижата брада

    Print       Email

omar-chechen

Известен с гъстата си рижа брада, но също с жестокостта и ожесточеността си в боевете, Омар Чеченеца, който може да е бил убит при американски въздушен удар, е един от най-издирваните главатари на групировката „Ислямска държава“ в Сирия. В сряда САЩ съобщиха, че „вероятно“ са успели да ликвидират този военен командир при бомбардировка в Североизточна Сирия преди няколко дни. Джихадистът, чието истинско име е Тархан Таймуразович Батирашвили, е грузински чеченец, за чиято глава американското правителство обяви награда от пет милиона долара. Вашингтон представя този „опитен полеви командир“ като еквивалент на министър на отбраната в джихадистката организация.

Омар Чеченеца е роден през 1986 г. в долината Панкиси в Грузия, населена главно с чеченци. Баща му е християнин, а майка му – мюсюлманка.

След като се бие в редовете на грузинската армия срещу руснаците през 2008 г., той напуска армията и лежи 16 месеца в затвора за притежание на оръжия. След това отива в Сирия и се присъединява към групировка, която се бори срещу режима на Башар Асад.

През 2012 г. той става командир на батальон чуждестранни бойци, казва Аймен Джавад ат Тамими, изследовател към американския мозъчен тръст „Близкоизточен форум“. През май 2013 г., когато се създава ИД, Чеченеца се заклева във вярност на нейния водач Абу Бакр ал Багдади и е назначен за военен командир на групировката за Северна Сирия, уточнява Тамими.

Настоящият му чин остава неясен, но той е смятан за „най-висшия военен командир“ в ИД от Ричард Барет от „Суфан груп“ – компания за анализи на разузнавателна информация, оглавена от бивш служител на ФБР.

„Той със сигурност е много компетентен ръководител и се радва на лоялност от страна на чеченските бойци, смятани от ИД за елитни войски“, казва пред АФП Барет.

При все това Омар Чеченеца не участва в политическото ръководство на джихадистката организация – структура, по-неясна и от военното й подразделение.

Често обявяван за мъртъв

Биография на джихадиста, съставена от симпатизант на ИД и публикувана в интернет, го описва като „един от най-добрите стратези“, който „не е губил нито една битка“. Като доказателство за популярността на Чеченеца сред джихадистите, биографът му стига дотам да го обяви за „новия Халид ибн ал Уалид“ – човекът, изиграл решаваща роля за разпространяването на исляма в Сирия и Ирак след смъртта на пророка Мохамед.

Други експерти обаче омаловажават значението на Чеченеца.

„Ако смъртта му се потвърди, новината ще се отрази по-скоро на духа на ИД, а няма да окаже конкретно влияние на бойното поле“, отбелязва директорът на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман. „ИД решава кои фигури да направи популярни в медиите и пази в сянка истинските си ръководители“, допълва той. САЩ потвърдиха, че Омар Чеченеца е бил мишена на въздушен удар, но отказаха да дадат каквато и да било информация за съдбата му. Той е бил обявяван за мъртъв от различни социални мрежи или медии и преди, след което отново се е появявал.

Бащата на джихадиста Таймураз Батирашвили каза пред руската агенция Интерфакс, че не е в състояние да потвърди смъртта му: „Не знам нищо за смъртта на сина ми. Всеки месец съобщават, че е убит“.

Автори: Серен Асир и Руба ел Хеусейни от Франс прес

Превод: БТА

Продължи да четеш

Специален анализ: Поглед към новата столица на ИДИ... GidonPico / Pixabay През 2014 г. ИДИЛ окупираше 40% от територията на Ирак. Преди месец експерти оцениха територията на някогашния „халифат” на ед...
Зловещо предупреждение: „Ислямска държава” изгори ... Victor32 / Pixabay   „Ислямска държава” публикува видео, в което двама оковани във вериги войници са изгорени до смърт. Това накара турско...
ИДИЛ избира заместник на „халифа“ ал Багдади...   Директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдул Рахман съобщава, че според източници в ИДИЛ, ръководството на теро...
„Ал Нусра” задмина ИДИЛ по заплати, Сирия – огроме... Графика: 849356 / Pixabay   Както беше отбелязал един местен анализатор, Сирия се пригоди към „икономика на войната”. Един от неговите ком...
Служител на холандското военно разузнаване се прис... Снимка: PublicDomainArchive / Pixabay   В обширна статия на испанския вестник „Конфиденсиал“ се прави анализ на съществуващия процес на пр...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?