Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

Ексклузивно: Бланка за регистрация на джихадисти от ИДИЛ

oт   /  март 10, 2016  /  Коментарите са изключени за Ексклузивно: Бланка за регистрация на джихадисти от ИДИЛ

    Print       Email

Register Blank

Сайтът „Заман ал уосал“ публикува бланка за регистрация на кандидат-членовете на ИДИЛ. Благодарение на дезертьор той се е добрал до масив от данните за 1736 бойци на терористичната организация от 40 страни. В бланките се попълват 23 графи, в които се виждат данни за собственото име, полевото име, боеви опит, произход, националност, личен адрес, телефон, и-мейл, специалност, степен на шариатски познания, името на препоръчителя, през кой град е влязъл на територията на ИДИЛ, дали иска да стане самоубиец, с кой да се влезе във връзка в случай, че е убит, дори какъв пост би желал да заеме в ИДИЛ.

Документите показват, че информацията е поверителна, тъй като те хвърлят светлина върху институциите на ИДИЛ и начина на формирането на ръководни вътрешни кръгове и други.

От попадналия масив от данни става ясно, че 2/3 от бойците са от Саудитска Арабия, Тунис, Мароко и Египет. Почти 25% от ИДИЛ-бойците са саудитци. В същото време водещите полеви командири сред чужденците са турци, а след тях идват френските джихадисти. Според данните едва 1,7% от общия брой са сирийците, иракчаните още по малко – 1.2%.

Това обаче не са представителни данни, имайки предвид информацията за реализираните самоубийствени атентати през декември, януари и февруари 2016 г. Почти 70% от ал ингимасийн, самоубийците на ИДИЛ са сирийци.

Експерт на „Заман ал уосал“ отбелязва, че иракчани и йорданци съставляват гръбнака на ИДИЛ, но повечето от тях са базирани в Мосул или контролираните от терористите зони около иракския град Рамади.

Интересното е, че джихадистите от ИДИЛ не знаят истинските имена на своите другари. Те използват кодови имена или псевдоними с цел гарантиране на сигурността на дадения боец.

Документите са написани и архивирани от институцията Генералното управление на границите и специална комисия, която следи всички данни на членовете на ИДИЛ.

Продължи да четеш

От ДАЕШ към…..китайски ДАЕШ... Териториалната ерозия на „халифата” с особено активни темпове е пряка причина за разпадането на доскоро добре функциониращите управленчески структ...
Специален анализ: Поглед към новата столица на ИДИ... GidonPico / Pixabay През 2014 г. ИДИЛ окупираше 40% от територията на Ирак. Преди месец експерти оцениха територията на някогашния „халифат” на ед...
Да разколебаеш джихадистите. История за дезертьори... Victor32 / Pixabay   През ноември 2016 г. джихадистки източници съобщиха за убийството на един от второешалонните бунтовнически лидери – М...
Анализ: От какво се страхува Германия... Alexas_Fotos / Pixabay   Германското контраразузнаване, Федералната служба за защита на конституцията, направи своята традиционна годишна клас...
Специален анализ: Тероризъм и терористи 2016... PublicDomainArchive / Pixabay   В края на всяка година не само антитерористичните звена на водещите държави правят свой отчет, предоставяй...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?