Loading...
You are here:  Home  >  (Не)видими заплахи  >  Current Article

Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима

oт   /  март 9, 2016  /  Коментарите са изключени за Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима

    Print       Email

GreenPeace

Трийсет години след аварията в Чернобил местните жители продължават да ядат радиоактивна храна, показва изследване на природозащитната организация „Грийнпийс“, цитирано от Ройтерс.

Заради икономическата криза в Русия, Украйна и Беларус изследванията в засегнатите от бедствието райони са или ограничени, или напълно преустановени, а хората продължават да консумират храна с опасно високи нива на радиация, предупреждава организацията.

Научните тестове показват, че замърсяването с радиоактивни изотопи като цезий 137 и стронций 90 до известна степен е намаляло, но се запазва, особено в места като горите. Хората в засегнатите райони все още са в ежедневен контакт с опасно високи нива на радиация след аварията в атомната централа през април 1986 г.

„Тя (радиацията) е в това, което ядат и което пият. Тя е в дървата, които използват за строителство и които палят, за да се греят“, се посочва в доклада на „Грийнпийс“, озаглавен „Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима“.

30 километровата забранена зона около Чернобилския реактор остава силно замърсена и негодна за живот. Високите нива на замърсяване в радиус 10 км от централата означават, че е невъзможно тази зона наново да бъде заселена за десетки хиляди години. По-тревожни забезопасността на населението са зоните с високи нива на радиоактив замърсяване, така наречените ‘горещи точки’, открити извън рамките на евакуираните зони.

Няма ограничение за влизането на хора в тези зони.

Блатистите зони са места, известни с натрупването на радионуклиди. Когато растителността, събрана от тези заразени зони, бъде превърната в слама и редовно давана на кравите като храна, радионуклидите се натрупват в животното и се пренасят в неговото мляко. Ако хората пият това мляко, дългосрочното акумулиране на радиоактивност в човешкото тяло може до доведе до редица тежки заболявания.

Според доклада, чието съдържание вече е достъпно онлайн,  Украйна не разполага с достатъчно средства, за да финансира програмите, необходими за адекватна защита на населението, а това значи, че „излагането на радиация на хората, които продължават да живеят в замърсените райони, е вероятно да се увеличи“.

Tablica

Докладът установява, че в някои случаи, като например в зърното, нивата на радиация в засегнатите райони, където според оценките живеят около 5 милиона души, всъщност са нараснали.

„Хиляди деца, дори такива, родени 30 години след Чернобил, все още са принудени да пият заразено радиоактивно мляко“, пише още в текста.

Най-големият риск за „събуждане на замърсяването“ представляват горските пожари в района.  Високата температура предизвиква силно радиоактивен аерозол и пепел от леки частици, които се смесват с въздуха. В резултат на това радиоактивните нива над горящата територия са стотици пъти по-високи.

„Грийнпийс“ е направила изследвания и в районите, засегнати от бедствието през 2011 г. във Фукушима, при които е установено, че както и при Чернобил, околните гори са се превърнали в източник на радиоактивно замърсяване, „който ще представлява заплаха за населението десетилетия или дори векове напред“.

Източник: Greenpeace; Свали доклада тук

Продължи да четеш

30 години след Чернобил: Опасно високи нива на рад... Снимка: Didgeman / Pixabay   30 години след аварията в Чернобил, лабораторни изследвания показват десетократно завишени нива на цезий-137 ...
Извънредно: Махер, който се опита да свали брат си... Снимка: ErikaWittlieb / Pixabay   Преди една седмица Тhe Foreign Insider съобщи, че братът на сирийския президент Башар Асад генерал Махер...
Защо Украйна има нужда от Русия повече отвсякога... снимка: Unsplash / Pixabay През януари президентът на Украйна Петро Порошенко поздрави страната, че е преживяла първата си зима, без да купува рус...
От Брюксел до химна на „Ислямска държаваR... Снимка: tmeier1964 / Pixabay   Огромният брой сирийски бежанци в Европа е предпоставка за създаването на специфична народопсихология в тез...
Не губи разсъдъка си, Америка!... През януари 2017 г. някой ще се изправи пред Капитолия в САЩ и ще произнесе реч за встъпване в длъжност. Това е същото място, където някога са зас...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?