Loading...
You are here:  Home  >  Мониторинг на тероризма  >  Current Article

Извънредно: Краят на затворника Омру, който измисли идеята за халифата

oт   /  март 4, 2016  /  Коментарите са изключени за Извънредно: Краят на затворника Омру, който измисли идеята за халифата

    Print       Email

AbsiI

На 3 март 2016 г. сирийски полеви източници съобщават, че антитерористичната коалиция е унищожила двама високопоставени представители на ИДИЛ край наскоро превзетия от прокюрдските Части за народна защита (ЧНЗ) град Шадади. Градът е ключов, тъй като там се намират едни от най-значимите нефтени и газови находища в Сирия, до този момент функциониращи под контрола на ИДИЛ.

Така нефтеното производство на кюрдите скочи двойно само за една седмица – от 20 000 на 40 000 барела дневно. Това ги прави сериозен търговски партньор, както на правителството в Дамаск, така и на контрабандистите, които досега използваха каналите през Турция.

Превземайки нефтената империя на ИДИЛ, кюрдите вече имат достатъчно политическо самочувствие, което отекна в изказвания на руския зам.-външен министър Рибаков, поставящ акцент върху „федералната структура на бъдещата сирийска държава”.

Дали пък последните полеви завоевания на кюрдите не са и причината за струпване на значими турски военни части в региона на Насибеин, който граничи със сирийския град Хасаке. Това предизвика ответната пълна мобилизация от страна на ЧНЗ.

Интересен е профилът на единия от ликвидираните полевите командири на ИДИЛ. Става въпрос за Омру ал Абси, който е член на основния оперативен орган на организацията – Консултативния съвет. Заедно с убития в началото на 2014 г. бивш полковник Самир Халифауи от саддамовата армия, който е фактическият създател на ИДИЛ, ал Абси има огромен принос за формирането на терористичната организация.

Неговият брат Фарис, формирал една от ислямистките групи в Сирия още през 2011 г., е първият, който развява черното знаме на ИДИЛ. Това той прави през 2013 г. на централния КПП на турско-сирийската граница Баб ал Хауа, заявявайки че го прави „в името на ислямския халифат”. Той е убит от конкурентна милиция, след като турската страна го предупреждава да свали флага от сирийска страна.

Самият Омру ал Абси е затворник в най-страшния сирийски затвор в Сидная и амнистиран от правителството в края на 2011 г. Той наследява терористичната група на брат си, която се нарича Консултативен съвет на ислямска държава.

Всъщност Абу Бакър ал Багдади приема част от наименованието на неговата група, която се влива в по-голямата организация. Нещо повече, именно Омру ал Абси е човекът, който убеждава ал Багдади ИДИЛ да провъзгласи създаването на „халифат” през юни 2014 г., а той самият да стане „халиф”.

Той организира и ефекта на доминото, при което множество бутафорни организации в арабския свят веднага „полагат клетва за вярност” към самопровъзгласилия се „халиф”. Въпросният тактически подход е именно дело на убития терорист Омру ал Абси с цел създаването на психологически ефект в ислямския свят и привличането на множество джихадисти от цял свят.

Продължи да четеш

От ДАЕШ към…..китайски ДАЕШ... Териториалната ерозия на „халифата” с особено активни темпове е пряка причина за разпадането на доскоро добре функциониращите управленчески структ...
Специален анализ: Поглед към новата столица на ИДИ... GidonPico / Pixabay През 2014 г. ИДИЛ окупираше 40% от територията на Ирак. Преди месец експерти оцениха територията на някогашния „халифат” на ед...
Да разколебаеш джихадистите. История за дезертьори... Victor32 / Pixabay   През ноември 2016 г. джихадистки източници съобщиха за убийството на един от второешалонните бунтовнически лидери – М...
Анализ: От какво се страхува Германия... Alexas_Fotos / Pixabay   Германското контраразузнаване, Федералната служба за защита на конституцията, направи своята традиционна годишна клас...
Специален анализ: Тероризъм и терористи 2016... PublicDomainArchive / Pixabay   В края на всяка година не само антитерористичните звена на водещите държави правят свой отчет, предоставяй...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?