Loading...
You are here:  Home  >  Дипломатически източник  >  Current Article

Изненада: Лех Валенса призна за агентурно минало

oт   /  февруари 19, 2016  /  Коментарите са изключени за Изненада: Лех Валенса призна за агентурно минало

    Print       Email

walesa

Бившият полски президент и исторически лидер на профсъюза „Солидарност“ Лех Валенса, който бе обвинен, че е сътрудничил през 70-те с комунистическите тайни служби, призна днес, че е допуснал грешка, но отново отрече да е бил доносник.

„Не се оставих да бъда пречупен през декември 1970 г., нито съм сътрудничил със Службата за сигурност. Никога не съм вземал пари, нито съм изготвял писмени и устни доклади“, написа Нобеловият лауреат за мир в личния си блог.

„Допуснах грешка, но не такава, за каквато се говори. Дал съм дума да не правя разкрития. Със сигурност не и сега. Освен ако други не го направят. Човекът, който е в основата (на скандала), е още жив. Той трябва да разкрие истината и аз разчитам на това“, написа Валенса.

Съмненията за дейността на водача на борбата срещу комунизма се появиха вчера, след като в дома на бившия вътрешен министър и шеф на тайната полиция генерал Чеслав Кишчак, починал миналата година, бяха намерени документи, за които бе съобщено, че на бившите служби.

В обширен материал по темата ДПА припомня, че Кишчак бе съден години наред за ролята си в кръвопролитното потушаване на стачката на работниците в корабостроителницата през декември 1970 г., както и за жестоките методи, използвани срещу стачкуващи миньори в годините на военното положение. По-късно, през 1989 г., той ще е един от участниците в преговорите с Валенса и други представители на опозицията за очертаване на пътя за оттегляне на комунистите от властта.

Кишчак почина през ноември и сега стана ясно, че той може би е пазел ценни тайни документи, за да се подсигури на старини. В кабинета си е съхранявал подробни досиета, съдържащи бележки, страници с машинопис и фотографии.

Неговата съпруга Мария каза, че преди смъртта си я инструктирал, ако има финансови проблеми, да предаде архива в Института за национална памет (ИНП) – институцията, който разследва престъпленията от времето на комунизма, а има и пълномощията да предявява обвинения. „Съпругът ми каза, че документите трябва да бъдат защитени за доброто на Лех Валенса, който все още е национален герой““, каза в четвъртък Мария Кишчак.

Според Лукаш Камински, директор на полския Институт за национална памет (ИНП), който разследва нацистките и комунистическите престъпления, „в личното досие (на Валенса) има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса, „Болек“.

Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми“.

Седемдесет и две годишният Валенса навремето призна, че когато е бил работник и противник на режима, е подписал „документ“ в полицията след едно от задържанията си. Той обаче винаги е наричал абсурдно всяко обвинение в действително сътрудничество с комунистическата полиция.

От началото на 90-те в Полша постоянно тече спор между привърженици и противници на Валенса дали той е бил сътрудник, или не. Сред заклетите му врагове е Ярослав Качински, лидер на консервативната партия „Право и справедливост“, която сега е на власт.

През 2000 г. специален съд отхвърли достоверността на обвиненията срещу Валенса. Но през 2008 г. ИНП публикува книга, в която се казва, че Валенса е бил регистриран като таен агент през декември 1970 г., след което е зачеркнат от регистрите през юни 1976 г. заради „липса на желание да сътрудничи“. /БТА/

Продължи да четеш

Как Турция вижда себе си след 16-ти април?... niekverlaan / Pixabay Статията на известния колумнист Мурат Яткин от вестник „Хюриет“ е много показателна за очакванията за развитие...
Светът на Доналд Тръмп – специална колекция... sambeet / Pixabay   САЩ вече имат своя нов президент. През изминалите няколко месеца се опитахме да анализираме външнополитическите наглас...
Тръмп влезе в Белия дом с рекордно нисък рейтинг... WikiImages / Pixabay   Поне в едно отношение новоизбраният американски президент Доналд Тръмп вече надминава всичките си неотдавнашни пред...
Извънредно: Вашингтон изгони 35 руски дипломати. О... Fotocitizen / Pixabay   САЩ дадоха срок от 72 часа на 35-ма руски дипломати да напуснат страната. Затворени са и две руски представителств...
Денят на зависимостта: Фалшивите новини и дипломац... xusenru / Pixabay Предполагаемата намеса на Русия в президентските избори на САЩ променя играта. Фалшиви новини и манипулации заливат хората по ця...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?