Loading...
You are here:  Home  >  Дипломатически източник  >  Current Article

Името на Меркел изплува сред кандидатурите за генерален-секретар на ООН?

oт   /  февруари 17, 2016  /  Коментарите са изключени за Името на Меркел изплува сред кандидатурите за генерален-секретар на ООН?

    Print       Email

angela_merkel001_16x9

Статия в „Ню Йорк Таймс” тази сутрин направи изключително странен намек за предстоящия избор на нов генерален-секретар на Организацията на обединените нации. До каква степен въпросната статия може да послужи като лакмус за американските нагласи на администрацията на Обама по темата е доста спорно, но авторитетното издание изразява изненадваща теза, дори и за дипломатическите среди.

Според американското издание, вътрешни на световната организация хора от известно време говорят за „една жена, която е много по-утвърдена(oт всички останали кандидати) на световната сцена – германският канцлер Ангела Меркел”.

Догодина в Германия предстоят избори, но според колеги на Меркел, цитирани от сп. „Шпигел“, тя не желае да се кандидатира отново. Тъй като имиграционната криза предизвиква съпротива срещу политиката й на отворени врати, все повече се говори за „елегантно излизане“ на канцлера от управлението, пише авторът на статията Марк Седън.

Никой кандидат не може с магическа пръчка да възстанови престижа на ООН, но кандидатурата на Меркел е много логична. Тя е жена и е израснала в ГДР, Източна Европа, подчертава изданието, цитирано от БТА. Още по-важен е фактът, че интуитивно разбира руския президент Владимир Путин, бивш офицер от КГБ, базиран в Дрезден преди падането на Берлинската стена.

Дори след анексията на Крим, която изпробва до краен предел търпението на Меркел, тя продължи редовните си телефонни разговори с Путин и има уникалната способност да посредничи между Русия и Америка, се казва в статията на „Ню Йорк таймс“.

С удивителния начин, по който реагира на бежанската криза в Европа, Меркел натрупа много точки в хуманитарната сфера. В същото време, когато над еврозоната бе надвиснала екзистенциална заплаха заради свободното падане на гръцката икономика, Меркел умело лавираше между разгневеното гръцко обществено мнение и вълненията в собственото й правителство, тези на финансовия министър Волфганг Шойбле, който бе готов да покаже на Гърция къде е вратата, допълва американското издание, изброявайки качествата на Меркел като политик.

В днешната си статия, която се приема с доста голяма изненада „Ню Йорк Таймс” споменава и българките Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. „Съединените щати искат на поста да бъде избрана жена – за пръв път в историята на организацията. Затова и Източна Европа предлага солидни женски кандидатури за генерален секретар, включително българките Ирина Бокова, която е начело на ЮНЕСКО, и еврокомисаря Кристалина Георгиева”, допълва изданието.

Отворен остава въпросът дали подобни спекулации не показват каква перспектива е готов да предложи Вашингтон на Меркел, ако тя реши да не се кандидатира за четвърти мандат.

Продължи да четеш

Георгиева Vs. Бокова: Интригата се заплита... Etereuti / Pixabay   Интригата с българската кандидатура за генерален секретар на ООН продължава да се заплита. Ранната процедура по първонача...
Русия с резерви към Кристалина Георгиева... jensjunge / Pixabay   Русия е изразила възражения срещу решението на България да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за гене...
Как София предизвика скандал между Берлин и Москва... edgarwinkler / Pixabay   Германия обвини Русия в лъжа заради твърдението, че канцлерката Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху Бъл...
До края на лятото ще стане ясно дали Бокова ще усп... Chickenonline / Pixabay   Съветът за сигурност на ООН ще започне на 21 юли да гласува за нов генерален секретар на световната организация, пре...
Бокова има проблем. И той се нарича Великобритания... Снимка: fatoota / Pixabay   Българският кандидат за генерален-секретар на ООН Ирина Бокова ще се сблъска със сериозен проблем в следващите...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?