Loading...
You are here:  Home  >  Войни и конфликти  >  Current Article

Хуманитарната катастрофа в Сирия в цифри

oт   /  февруари 12, 2016  /  Коментарите са изключени за Хуманитарната катастрофа в Сирия в цифри

    Print       Email
снимка: Christiaan Triebert

снимка: Christiaan Triebert

Сирийският център за политически изследвания (СЦПИ), цитиран от вестник „Гардиън”, дава актуализирана информация за катастрофалните последствия от бушуващата от 2011 г. на територията на Сирия гражданска война. Преди 18 месеца статистиката на ООН достигна до 250 000 убити и спря да дава повече информация.

В настоящия момент според СЦПИ убитите вече са 470 000 души. От тях 400 000 са директно убити, а 70 000 души са жертва на глад и болести поради липсващи медицински грижи. Ранените са 1,9 милиона. Общо 11,5% от цялото население на Сирия е убито или ранено.

45% от населението на Сирия е напуснало своите домове. Повече от 4 милиона са бежанци навън, а 6,36 милиона – вътре в самата държава.

Гладуващото население е около 21%, което обяснява и големия поток от сирийци, бягащи предимно към Турция и към богатата Европа. Само през 2015 г. броят на бедните в Сирия се е увеличил с 85%.

Продължителността на живота в страната е паднала от 70 години през 2010 г. на 55 години през 2015 г. Смъртността се е увеличила от 4,4 на 1000 през 2010 г. на 10,9 на 1000 през 2015 г. Материалните щети в икономиката са на стойност 255 млрд. долара. Според други източници те са в пъти повече.

Само през 2015 г. цените на стоките са се повишили с 54%. Около 13,8 милиона сирийци са загубили своите източници за препитание.

Дори и тези данни да са приблизителни, те показват невероятното катастрофално състояние, в което е изпаднала тази арабска страна. Отворена е огромна рана, за лечението на която са необходими усилията на цялата международна общност и то за много дълъг период от време.

Продължи да четеш

Братя по оръжие: Десетимата разочаровани – &... снимка: Kai Wiedenhoefer за the Guardian Интересна история за съдбата на 10 братя от Сирия от известния журналист от вестник "Гардиън" Мартин ...
Башар Асад нарече химическата атака „изфабри... снимка: EPA/SANA   Предполагаемата химическа атака срещу сирийския град Хан Шейхун е изцяло изфабрикувана, за да послужи като претекст, оп...
Нови детайли около решението на Тръмп за удар по С... Според съветника на Тръмп по национална сигурност Хербърт Макмастър три дни след атаката с химическо оръжие в ...
Администрацията на Тръмп няма да настоява за смяна... Pexels / Pixabay   Белият дом смята, че САЩ трябва да приемат политическата реалност, че бъдещето на сирийския президент Башар Асад зависи...
Междувременно… се решава съдбата на Сирия... ErikaWittlieb / Pixabay   Твърде противоречиви са оценките за свършеното в Астана, Казахстан от правителството и опозицията в Сирия. Макар...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?