Loading...
You are here:  Home  >  Стратегически битки  >  Current Article

Шейхът на „Ал Азхар“ отказва да определи ИДИЛ за неверници

oт   /  януари 13, 2016  /  Коментарите са изключени за Шейхът на „Ал Азхар“ отказва да определи ИДИЛ за неверници

    Print       Email

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В своя открита лекция шейх Ахмед Тайеб, ректор на „Ал Азхар”, най-авторитетния сунитски богословски университет, отказа да обяви ИДИЛ за неверници. Неговите аргументи се базират на твърдението, че „за да бъде наречена дадена личност неверник, то той трябва да се откаже от вярата, ангелите и светите книги.”

Пред своите студенти в Кайро, д-р Тайеб обяснява, че ИДИЛ не са неверници, а по-скоро корумпирани. Според този авторитетен богослов ИДИЛ смятат, че носителят на неверничеството е най-тежкото престъпление и респективно той трябва да бъде убит. „Ако ги обявя за неверници, то тогава аз ще нося вина.”

Според логиката на д-р Тайеб извършителят на тежко престъпление не излиза извън вярата. Той е „непокорен вярващ”. Дори, ако умре и извърши голямо престъпление, не е задължително да отиде в ада. Това решава неговият Господ, в зависимост от догматичните различия на отделните сунитски правнодогматични течения. Той се базира върху отделни коранически текстове.

Шейх Тайеб е категоричен, че „Ал Азхар” не обявява никой за неверник, докато той вярва в Аллах и в Сетния ден. Според влиятелният богослов това е така, дори ако извършва големи жестокости, както го прави ИДИЛ.

Това изказване на шейха на Ал Азхар повдига за пореден път темата за категоричното догматично противопоставяне на ИДИЛ. Единствено мюфтиите на техните конкретни полеви съперници, като например фронтът „Нусра” ги определят за неверници.

Това обаче не прави дори лидерът на Ал Кайда Айман Зауахири. Мнозинството от авторитетните ислямски богослови ги наричат хариджити, т.е. отцепници, сектанти. Това е името на първата секта в исляма от 7-ми век, чието поведение се характеризира с радикализъм спрямо онези, които не изповядват техните идеи.

„Ал Азхар” е най-авторитетният сунитски богословски университет. Изглежда обаче, че освен с догматика, неговите учени се занимават и с изследвания в областта на сигурността и по-специално на тероризма, извършен от ИДИЛ. В свой анализ, оповестен от египетския вестник „Аш Шурук” специална лаборатория към ректората на „Ал Азхар” е изчислила, че тази организация е извършила 83 терористични акта в 20 страни, в които са участвали джихадисти от 10 националности. В тази светлина обект на тероризъм са били 18 джамии, някои от които са били напълно разрушени.

Според египетските богослови, вече специалисти по сигурност, непосредствено след обявяването на „халифата” през юли 2014 г. стилът на терористите е бил най-вече във взимането на заложници. Тогава вниманието към западните страни е било относително слабо. През 2015 г. обаче нещата се променят и ИДИЛ поставя акцент върху самоубийствените атентати, за сметка на взимането на заложници.

Интересен факт е, че най-много терористични атаки са извършени през петъчния ден (22 на брой), след него е сряда (14 на брой), в последствие е събота (12 на брой), а през останалите дни от седмицата атентатите са респективно по 10 или по 9. Според експертите от известния египетски богословски университет това е доказателство, че погледът на терористите е бил насочен към деня, в който мюсюлманите извършват своята традиционна петъчна молитва. Така ислямската общност се превръща в основната жертва на терористите от ИДИЛ.

 

Продължи да четеш

ИДИЛ – плашило за натиск в стар вътрешношиитски сп... Pexels / Pixabay   Правят впечатление няколко анклава на ИДИЛ в пустинните райони на провинциите Хама и Хомс, които много трудно бяха прев...
Армия за хомосексуално въстание срещу ИДИЛ?... Надписът под снимката, която вероятно е направена в Ракка гласи: "Хомосексуалисти, смачкващи халифата". Директорът на медийния център на прокюрдскит...
Новата война на Ердоган DariuszSankowski / Pixabay   Две седмици след започването на военното нахлуване на Турция на сирийска територия „Ефратски щит” се очертаха...
Тайните явни знаци на Ердоган...   niekverlaan / Pixabay   Турският президент Реджеп Ердоган реализира два мега проекта (единият граждански, а другият военен), при...
Подготовката за превземането на Ракка започна... Графика: ThePixelman / Pixabay След руско-американското разделение на отговорностите за битката срещу ИДИЛ в Сирия още от края на миналата година (Р...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?