Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Битката за Рамади: Поглед отвътре

oт   /  декември 22, 2015  /  Коментарите са изключени за Битката за Рамади: Поглед отвътре

    Print       Email

iraq-ramadi

Рамади, столицата на голямата по площ иракска провинция Анбар, е вторият по големина град в страната, превзет от терористите, след катастрофалното завоюване на град Мосул. Според военни експерти атаката срещу джихадистите, започнала на 22 декември, е уникално по своето изпълнение. Подобна тактика е прилагана за пръв път в битката срещу ИДИЛ на сирийска и иракска територия.

Близкоизточни източници съобщават за участието на ВВС на САЩ, на Русия, местна шиитска милиция под иранско командване, местна сунитска, племенна милиция и на края части на редовната иракска армия.

Иракската армия е водещата в операцията по настояване на правителството в Багдад. Това обаче е само опит да си възвърне загубеното достойнство, след като унизително беше изтласкана от джихадистите. Реалното командване е в ръцете на американските офицери за специални операции, които действат с иракските и руските офицери в оперативния команден център, създаден миналия месец в Багдад. Последният координира действията на коалицията, водена от Русия на иракска територия. От своя страна, този център е в постоянна комуникация с американския щаб, който също действа в иракската столица. Именно от този руски оперативен център иранските военни издават своите заповеди на проиранските иракски милиции. Най-висшият ирански командир е Абу Махди Мухендис, който директно командва голямата шиитска милиция „Ал хадаш аш шааби” (милицията „Бадър”, която е част от нея, организира демонстрациите в Багдад за изтеглянето на турския контингент от базата Башика край Мосул).

Всъщност иранците осъществяват контакта между американци и руснаци на първата бойна линия, която е непосредствено срещу бойците на ИДИЛ. Вероятно тази сложна комбинация от начин на командване и тактическо изпълнение ще бъде пренесена и на други фронтове в Сирия и Ирак, ако сработи. Експерти предполагат, че превземането на Рамади е своеобразна генерална репетиция за отвоюването на голямата, стратегическа цел, каквато е Мосул. Ако всичко е наред с тактическата формула на нападението, битката за този град ще бъде реализирана през лятото на 2016 г.

Още при посещението на шефа на Пентагона миналата седмица в Багдад Картър Аштън беше наложено от иракска страна, че иранските военни и проиранските милиции ще са част от бъдещата операция. Дълго време американците настояваха участници в операцията да бъдат само сунитски милиции. Оперативните действия за превземането на Рамади са разпределени както следва:

– иракската армия атакува центъра на града от север; – шиитските милиции – от юг; – ВВС на САЩ бомбардират цели вътре в града, за да парализират силите на джихадистите за съпротива срещу настъпващите сили; – ВВС на Русия са в готовност да бомбардират евентуални подкрепления на ИДИЛ, идващи от Сирия на път за Рамади.

Операцията е обречена на успех, още повече че джихадистите разполагат едва с 400 – 500 души в самия град. Въпреки това атакуващите са готови за всякакви изненади, вече запознати с опита на постоперативната обстановка, след превземането на градовете Тикрит и Бейджи. Там ИДИЛ беше разделила своята отбранителна структура на две линии. Първата е на повърхността, а втората – под земята. Отгоре джихадистите са поставили множество мини и камиони- бомби, които се взривяват с дистанционно управление. По-трудно е справянето с второто ниво, което се състои от лабиринт от предварително, изкопани подземни тунели.

В тях се крият бойците на ИДИЛ, които атакуват вражеските цели през нощта, използвайки изненадата. Полеви източници отбелязват, че до този момент нито иракската армия, нито местните милиции са успели да унищожат напълно въпросните тунели, които остават изцяло като дългосрочен резерв на джихадистите. Така, реалното и напълно прочистване на някога завоюваните от ИДИЛ селища никога не става. Очевидно терористите създават условия за бъдеща партизанска война.

Продължи да четеш

Извънреден анализ: Кюрдите превзеха Тел Рифаат, са... Частите за народна защита (ЧНЗ), военното крило на партия Демократичен съюз, оглавена от Салих Муслим превзеха 20 000 хилядния сирийски град Тел Р...
Започна тиха военна операция в Либия... Днес е започнал десантът на малка група специални части на САЩ, Русия, Франция и Италия в точка, южно от град Тобрук, в близост до либийско-египет...
Пет ирански условия за ново споразумение…..к...   След 12-те условия на САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Иран отговорът на Ислямската република не закъсня. Духовният ръко...
Безпрецедентна ирано-израелска въздушна конфронтац... skeeze / Pixabay Иранският дрон „Сагхех“ /Буря/, свален във въздушното пространство на Израел не е обикновена машина. Той е призовият, безпилотен са...
Новата политика на САЩ към кюрдите в Сирия... 12019 / Pixabay   Американските обещания да прекратят въоръжаването на сирийските кюрди вече са факт, независимо че кюрдската страна отрич...

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?