Loading...
You are here:  Home  >  (Не)видими заплахи  >  Current Article

Саудитска Арабия е сред най-големите купувачи на оръжие, произведено в Белгия

oт   /  декември 9, 2015  /  Коментарите са изключени за Саудитска Арабия е сред най-големите купувачи на оръжие, произведено в Белгия

    Print       Email

Chickenonline / Pixabay

Саудитска Арабия е вторият по мащаб купувач на оръжие, произведено в Белгия. Това съобщават местни медии, като се позовават на официален доклад на дружествата за специална продукция във Валония.

Рияд миналата година е купил белгийско оръжие за 397 милиона евро и това е три пъти повече спрямо 2013 година. Сред най-големите големите клиенти на белгийското оръжейно производство са също Катар и Обединените арабски емирства. Най-големият купувач е Канада, а САЩ са клиенти със скромни покупки.

На основата на тези данни Саудитска Арабия се оказва вторият по мащаб търговски партньор на Валония. За южния белгийски регион оръжейното производство е основен поминък след края на мащабния добив и преработка на полезни изкопаеми. За миналата година във Валония е било произведено оръжие за три милиарда евро и това е увеличение от 838 процента спрямо 2013 г., сочат данните.

След атентатите в Париж от 13 ноември и последвалите антитерористични операции в Белгия, белгийското правителство и парламентарните партии обсъждат преосмислянето на отношенията със Саудитска Арабия. Федералните власти признаха открито, че Рияд е проводник за разпространението на радикален ислям. Предстои да бъде взето решение дали да бъде разтрогнат договорът с Рияд за наем на централната джамия в Брюксел, дали да бъдат отменени сделки за продажба на оръжие, както и инвестиционни намерения на саудитците за близо четири милиарда евро в пристанището на Антверпен. /БТА/

RelatedPost

Вашето мнение:

    Print       Email

Информация за автора

"Форин Инсайдър" обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.