Loading...
You are here:  Home  >  Зад сцената на политиката  >  Current Article

Специален анализ: Кантонизирането на Сирия продължава – какво е значението за България?

oт   /  ноември 22, 2015  /  Коментарите са изключени за Специален анализ: Кантонизирането на Сирия продължава – какво е значението за България?

    Print       Email

Basic RGB

След единодушното гласуване в СС на ООН на резолюция, разрешаваща „всички необходими мерки” против джихадистите от ИД, основните полеви играчи продължават да очертават и разширяват своите зони на влияние.

Близкоизточни медии акцентират върху посещението на 23.11.2015 г. (утре) на руския президент Владимир Путин в Техеран на форум на ОПЕК. Анализаторите считат, че организаторът на визитата е основния стратег на военната политика на Иран в Близкия Изток – генерал Касем Сюлеймани. Според запознати той е успял по време на своето посещение в Москва през юли т.г. да убеди Кремъл, че ако Русия не се намеси, режимът на Асад ще падне.

Според ливански източници сега се очертава историческа среща „Путин-Хаменей”. Техеран ще се опита да убеди Москва да застане плътно зад Асад и „да не се поддава на западните внушения”. В една от срещите си с руските ръководители Сюлеймани е определил „Асад като конец, който свързва различните части на една дреха. Ако този конец бъде премахнат, цялата дреха ще се разпадне”. Според Техеран Асад и режимът в Дамаск са тъждествени, докато Москва (поне засега) прави условна разлика. Целта на срещата е Москва да се доближи още повече до Техеран и да се отдалечи от Запада по отношение на сирийската криза.

В същото време близкоизточни наблюдатели твърдят, че до една седмица „зоната за сигурност” в Северна Сирия (95 км дължина и 45 км ширина), дълго аспирирана от Турция, ще е факт. Атентатите в Париж са стимулирали промяната на обструкционистката позиция на САЩ и Запада (с изключение на Франция). Една от причините за въздържането на САЩ (най-вече на Пентагона) за подкрепа на тази идея на Анкара идваше от инсталирането на свръхмодерната противовъздушна система S-300 на борда на руски кораби до пристанището в Латакия. Тя покрива големи части от територията на Близкия Изток, в това число и проектираната от Анкара „зона за сигурност”.

Все пак в светлина на настъпилите промени САЩ са изпратили допълнителен брой самолети в Турция, а Франция преговаря за използването на базата Инджирлик за своите ВВС. Преди два дни туркменски милиции, заедно с други близки до Анкара милиции като „Ахрар аш Шам” и „Сирийски фронт” превзеха две ключови села в региона между северносирийските гладове Джараблус и Изаз под въздушния и артилерийски обстрел на Турция. Анкара заяви, че там нямат място терористични организации, визирайки освен ИД и кюрдите от „Частите на народна защита” (ЧНЗ), които са военния клон на сирийската Партия демократичен съюз на Салех Муслим.

Турция ги възприема като клон на Кюрдската работническа партия (ПКК). ЧНЗ са гръбнакът на създадената преди седмици Сирийска демократична армия (СДА), която има за цел да атакува ИД в нейния бастион Ракка. Тя действа с американско оръжие и въздушен чадър. Поради натиска на Анкара СДА пренасочи своите действия от Ракка към провинция Хасаке и вече превзе територия, обхващаща повече от 250 кв км от терористите от ИД. В същото време туркменските милиции влязоха в спорадични престрелки с нея при опита си да се насочи на север, към неодобрена от Анкара територия.

Заедно с това в най-крайната, северозападна област на Сирия, а именно Латакия, от пет дни продължават тежките бомбардировки на руската авиация. Там сирийската армия е осъществила бавен напредък за сметка на бунтовниците. Градовете Латакия и Тартус в тази провинция са бастиона на алауитската общност в страната. Руските въздушни удари са насочени в двете планински области – Джебел ал акрад и Джебел ат туркмен. В тях има туркменски села, чието население е било принудено да напусне своите домове по посока на турската граница. В тази връзка руският посланик в Анкара Андрей Карлов е бил повикан и му е връчено протестно писмо.

Външният министър Синирлиоглу е поискал незабавно прекратяване на огъня. Турски националисти са организирали протест пред руското консулство в Истанбул по този повод (турските медии ги иронизират, тъй като са сбъркали руското дипломатическо представителство със съседната сграда на нидерландското консулство). Турският премиер е изпратил протестно писмо до ООН и е дал инструкции на началника на генералния щаб генерал Халуси Акар и на директора на МИТ Фидан Хакан да направят всичко възможно, за да прекратят нападенията срещу сирийските туркмени. По този повод Давутоглу е провел и телефонен разговор с държавния секретар Джон Кери.

Паралелно с това в столицата на Йордания Аман се очаква свикването на конференция от формата „Виена 3”, която ще определи кои са терористичните организации в Близкия Изток. По предварително изтекла информация йорданската страна ще предложи седем такива, сред които са ИД, Нусра, „Джунд ал акса” (група от около 500 джихадисти, които се оттеглиха от близкия до Анкара „Фронт на завоеванието” (ФЗ), тъй като отказаха да се бият с ИД) и други. Не се споменава за „Ислямското движение на свободните в Сирия” – „Ахрар аш шам”, на които, според източници, е „дадена гаранция от приятелски държави, че няма да попаднат сред терористичните организации”.

Продължи да четеш

Пет ирански условия за ново споразумение…..к...   След 12-те условия на САЩ за ново споразумение за ядрената програма на Иран отговорът на Ислямската република не закъсня. Духовният ръко...
Безпрецедентна ирано-израелска въздушна конфронтац... skeeze / Pixabay Иранският дрон „Сагхех“ /Буря/, свален във въздушното пространство на Израел не е обикновена машина. Той е призовият, безпилотен са...
Новата политика на САЩ към кюрдите в Сирия... 12019 / Pixabay   Американските обещания да прекратят въоръжаването на сирийските кюрди вече са факт, независимо че кюрдската страна отрич...
Мохамед бен Салман опитва да реформира исляма в Са... GLady / Pixabay В светлината на декларацията на саудитския престолонаследник Мохамед бен Салман, че кралството вече ще изповядва „умерен...
Специално: Дали осмият опит на кюрдите да обявят с... 12019 / Pixabay   Краят на деветия месец на 2017 г. се оказа наситен с изключително активни за кюрдите събития в две арабски страни – Ирак и С...

Вашето мнение:

Pages: 1 2

    Print       Email

Информация за автора

Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Един от най-търсените и цитирани анализатори в българските медии с експертиза, призната в цяла Европа.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?